Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Záhadný objav v jazere: Potápači našli 3000-ročný hrad
Zdielať na

Záhadný objav v jazere: Potápači našli 3000-ročný hrad

Pozrite si tiež archívne video o objave pri pobreží v Kolumbii.

Historici tímu tvrdili, že by tam aj tak nič nenašli.

Tím prieskumníkov, potápačov a podmorských fotografov nedávno objavil na dne obrovského jazera záhadný hrad. Pri potápaní v jazere Van vo východnej tureckej provincii Van objavili 3 000 rokov starú pevnosť, ktorá bola desaťročia ukrytá pod vodou.

Vedúci projektu Tahsin Ceylan z Van Yüzüncü Yıl University najprv pátral v jazere po inej legende - obávanej príšere z jazera Van. Hoci netvora nenašiel, objav starobylého hradu je aj tak dosť vzrušujúci.

"Povrávalo sa, že pod vodou by mohlo niečo byť, ale väčšina archeológov a pracovníkov múzea tvrdila, že nič nenájdeme."

- povedal Ceylan pre Daily Sabah. Ukázalo sa však, že táto fáma bola pravdivá. Po približne desiatich rokoch hľadania sa úsilie tímu konečne vyplatilo. 

Pevnosť je dlhá asi jeden kilometer, jej múry sú vysoké 3 - 4 metre a alkalické podmienky jazera ju zachovali v pomerne dobrom stave.

Keďže je hrad postavený prevažne z brúsených kameňov, predpokladá sa, že pochádza z obdobia civilizácie Urartu z doby železnej, ktorá dosiahla svoj rozkvet medzi 9. a 6. storočím pred n. l., niekedy označovanej ako Vanské kráľovstvo. 

Hladina vody v jazere sa za posledných niekoľko tisíc rokov veľmi zmenila, takže je pravdepodobné, že tu mohli žiť mnohé skupiny, keď bolo jazero plytšie ako dnes.

"V okolí jazera Van sa usadilo mnoho civilizácií a národov. Jazero sa nazývalo 'horné more' a verilo sa, že ukrýva mnoho tajomstiev. S ohľadom na túto vieru sa snažíme odhaliť tajomstvá jazera,"

- povedal Ceylan pre denník Hurriyet Daily News

Hrad však nie je všetko, čo tím objavil pod vodou. V skutočnosti len minulý rok objavili štyri štvorcové kilometre stalaktitov, ktorým sa hovorí podvodné rozprávkové komíny, a dokonca 1000 rokov staré náhrobné kamene a tento rok odhalili ruskú loď, o ktorej sa predpokladá, že sa potopila v roku 1948.

"Je to zázrak, že sme tento hrad našli pod vodou. Budú sem chodiť archeológovia, ktorí budú skúmať históriu hradu a poskytovať o ňom informácie,"

- dodal Ceylan.

O hrade sa ešte treba veľa dozvedieť. Napríklad stále nie je jasné, ako hlboko sú hradby pochované v sedimentoch na dne jazera. Ďalšie poznatky o hrade by mohli poskytnúť nové stopy o ľuďoch, ktorí ho postavili.

"Veríme, že sme objavili novú oblasť, ktorú môžu skúmať archeológovia a historici."

- povedal Ceylan.

Súvisiace články