Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Desivý objav z temnej minulosti Zeme je svetovou senzáciou
Zdielať na

Desivý objav z temnej minulosti Zeme je svetovou senzáciou

Pozrite si tiež archívne video o jedinej bani s magnezitom.

Miestom nálezu je síce uhoľná baňa, ale pre vedcov je to zlatá baňa.

Niekedy sa najväčšie objavy uskutočnia tam, kde ich vedci najmenej očakávajú, a tam, kde odborníci nájdu chýbajúce články veľkej skladačky, ktorú nazývame história Zeme, tam, kde sa to takmer vôbec neočakáva. V Kolumbii sa nachádza uhoľná baňa Cerrejon, o ktorej by bez tohto objavu pravdepodobne väčšina sveta nikdy nepočula.

Ale odvtedy sa to, čo sa tam našlo, stalo skutočnou svetovou senzáciou.

ČO JE VŠAK TENTO ÚŽASNÝ OBJAV?

V tejto bani sa ročne vyťaží viac ako 30 miliónov ton uhlia, ale to by nebol taký pozoruhodný úspech, keby nešlo o jedno z najzaujímavejších fosílnych nálezísk na svete. Našli sa tu pochované veci, o ktorých sa predtým nevedelo, že existujú. Nálezy ponúkajú pohľad do obdobia Zeme, keď na našej planéte ešte vládli úžasné tvory. A tvory, ktoré sa dnes zdajú také maličké, boli obri a ich gigantické rozmery otriasali zemou, po ktorej kráčali.

V skutočnosti objav urobili študenti, ktorí boli pri tom.

Našli skameneliny obrovských korytnačiek, obrovských krokodílov a obrovských prehistorických hadov. Posledný z nich musel byť dlhý najmenej 13 metrov, takže musel byť veľký ako školský autobus. Jeho vedecký názov je Titanoboa alebo titánový had, ktorý sa kedysi živil krokodílmi.

MOHOL VYZERAŤ AJ TAKTO:

;

Súvisiace články