Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Malo ísť o bežnú vykopávku: Nález v hrobke všetkých vydesil
Zdielať na

Malo ísť o bežnú vykopávku: Nález v hrobke všetkých vydesil

Pozrite si tiež archívne video o objavení vzácnych hrobiek v Egypte.

Švédski vedci urobili šokujúci objav.

Skúmanie starovekých pohrebísk je vzrušujúci a efektívny spôsob, ako nahliadnuť do minulosti. V mnohých prípadoch však prináša viac otázok ako odpovedí. Napríklad v novoobjavenej švédskej pohrebnej komore záhadne chýbajú všetky lebky.

Výskumníci našli túto hrobku, známu aj ako dolment, v Tiarpe pri Falköpingu. Podarilo sa im identifikovať pozostatky najmenej 12 ľudí, ale sú tu medzery. Odborníci stále nevedia vysvetliť, prečo chýbajú lebky a kam mohli zmiznúť. Jedným z možných vysvetlení je krádež alebo rituály. Na pozostatkoch sa však nenašli žiadne známky, ktoré by naznačovali, že mohli byť počas svojho života vystavené akémukoľvek druhu agresie.

Hrob bol pravdepodobne vytvorený približne pred 3500 rokmi, v období raného neolitu. Chýbajú lebky a väčšie kosti, ktoré boli z hrobky pravdepodobne odstránené. Vedci si zatiaľ nie sú istí, či tieto absencie súvisia s pohrebným rituálom, alebo je za tým niečo iné. Samozrejme, rozklad za posledné tisícročia priniesol mnohé zmeny, ale to nevysvetľuje, prečo menšie kosti zostali neporušené, zatiaľ čo lebky a niektoré iné väčšie kosti chýbajú. Pre archeológov je to nezvyčajný prípad, hoci podobné prípady boli zaznamenané už predtým. Napríklad na staršej lokalite na Slovensku tiež chýbali lebky.

Okrem ľudských pozostatkov tím našiel aj kosti hlodavcov, žiab, ošípaných, oviec a kôz. Je nepravdepodobné, že by všetky pochádzali z rovnakého obdobia. Falköping je známy svojimi priechodnými hrobmi, ale tento sa od ostatných líši. Je asi o 150 - 200 rokov starší a má mnoho charakteristických architektonických prvkov. Tím v súčasnosti pracuje na tom, aby sa dozvedel viac o objavených kostrách, ktoré pravdepodobne patrili poľnohospodárskej komunite.

;

Súvisiace články