Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vedci chcú zmapovať gigantické pohorie na dne Tichého oceánu
Zdielať na

Vedci chcú zmapovať gigantické pohorie na dne Tichého oceánu

Pozrite si tiež archívne video o znečistení Tichého oceánu.

Je trikrát vyššie ako čokoľvek, čo postavil človek.

V Tichom oceáne boli objavené štyri podmorské pohoria, z ktorých jedno dosahuje výšku 2 681 metrov, čo je viac ako trojnásobok výšky najvyššieho mrakodrapu na svete Burdž chalífa.

Súbor podmorských hôr identifikovala minulý mesiac výskumná loď Falkor Schmidt Ocean Institute na ceste z Golfita v Kostarike do Valparaisa v Čile.

Štyri podmorské hory sú veľké od približne 1 591 metrov do 2 681 metrov.

Tento objav nadväzuje na objav tej istej posádky z minulého roka. V novembri 2023 výskumná loď Falkor objavila v medzinárodných vodách pri Guatemale podmorskú horu, ktorá bola so svojimi 1 600 metrami dvakrát taká vysoká ako Burdž chalífa.

Vrcholy na morskom dne boli merané pomocou gravitačných anomálií v mori. Štruktúry na morskom dne majú len veľmi malý vplyv na morskú hladinu: veľká podmorská priekopa spôsobuje malú priehlbinu na morskej hladine, zatiaľ čo hora značnej veľkosti spôsobuje vyklenutie vodnej hladiny.

"Mali sme to šťastie, že sme mohli využiť oportunistickú trasu mapovania s využitím takýchto gravitačných anomálií v údajoch satelitnej altimetrie,"

- uviedol John Fulmer, námorný technik a hydrografický expert zo Schmidt Ocean Institute, vo vyhlásení pre IFLScience.

"Skúmanie gravitačných anomálií je módny výraz pre hľadanie vypuklín na mape, a keď sme to urobili, našli sme tieto veľmi veľké vypukliny morského dna, pričom sme dodržali plán našej prvej vedeckej expedície do Čile začiatkom tohto roka,"

- povedal Fulmer.

Podmorské vrchy sú strmé podmorské hory, ktoré sú zvyčajne pozostatkami vyhasnutých sopiek. Tieto fascinujúce útvary sú často úľmi biodiverzity, ktoré poskytujú pevný povrch pre voľne žijúce živočíchy, aby sa mohli živiť a vyživovať.

"Výskum morských horských plôch nás takmer vždy privedie k neprebádaným horúcim miestam biodiverzity,"

- vysvetľuje Dr. Jyotika Virmani, výkonná riaditeľka Schmidt Ocean Institute.

"Zakaždým, keď nájdeme tieto pulzujúce spoločenstvá morského dna, urobíme neuveriteľné nové objavy a rozšírime naše poznatky o živote na Zemi,"

- dodáva Virmani.

Podmorské hory môžu mať obrovské rozmery. Technicky najvyššia hora na Zemi je čiastočne ponorená pobrežná hora: Mauna Kea na Havaji, spiaca sopka, ktorá je vysoká viac ako 10 210 metrov - pre porovnanie, Mount Everest má "len" 8 849 metrov.

Objav tohto nového morského dna je len malou súčasťou oveľa väčšieho projektu mapovania morského dna celého sveta. Od roku 2013 Schmidt Ocean Institute zmapoval viac ako 1,44 milióna štvorcových kilometrov morského dna, čo mu umožnilo zmapovať takmer 25 percent morského dna s rozlíšením 100 metrov alebo viac.

Dúfajú, že do konca desaťročia zmapujú 360 miliónov štvorcových kilometrov morského dna.

"Tieto neuveriteľné objavy Schmidt Ocean Institute zdôrazňujú význam kompletnej mapy morského dna pre pochopenie poslednej hranice Zeme,"

- pokračoval Jamie McMichael-Phillips, riaditeľ projektu Seabed 2030.

"75 percent oceánu ešte stále nie je zmapovaných, takže je toho veľa, čo treba objaviť. Mapovanie oceánov je kľúčom k pochopeniu našej planéty, a tým k zabezpečeniu jej ochrany a udržateľného riadenia."

Súvisiace články