Oblačno
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Takto vyzerala hlava egyptskej sfingy v skutočnosti?
Zdielať na

Takto vyzerala hlava egyptskej sfingy v skutočnosti?

Pozrite si tiež archívne video o skutočnom veku Sfingy.

Na internete sa objavili šokujúce fotografie.

Obrovská egyptská Sfinga je jednou z najzáhadnejších sôch na svete a po stáročia všetkých uchvacovala, nie náhodou obdivoval tento gigantický zázrak cisár Napoleon a túto scénu  zaradil aj Ridley Scott do monumentálneho filmu,

o vzostupe a páde cisára, ktorý je jedným z najočakávanejších filmov roku 2023.

Sfinga je v poslednom čase aj predmetom mnohých teórií, pričom konšpirační teoretici naznačovali, že môže byť veľkým výtvorom starovekej civilizácie a kľúčom k veľkým vedomostiam starých ľudí, ale dôkazy sa snažili zhromaždiť aj mnohé nové štúdie, že Sfinga, strážkyňa egyptských pyramíd, môže byť v skutočnosti oveľa staršia, ako si myslíme, a snažia sa to dokázať tým, že na stavbe našli stopy vody, takže je možné, že základ stavby mohol vyryť prírodný útvar a naň mohla byť umiestnená rezba.

LEGENDA HOVORÍ, ŽE SFINGA CHRÁNILA HROBKY VEĽKÝCH FARAÓNOV STAROVEKÉHO EGYPTA OD ROKU 2500 PRED N. L.

Dnes sa však o pôvode a povahe sochy vedie veľa diskusií. Ako sme o tom už písali, mnohí vedci sa preto domnievajú, že erózne vzory ukazujú, že sfinga bola v skutočnosti vytvorená o niekoľko storočí, ak nie tisícročí skôr. Iní prišli s celkom prekvapujúcimi teóriami, podľa ktorých tomu nasvedčujú aj neprimerané rozmery hlavy,

ktorá pôvodne nezobrazovala sfingu, ale leva alebo možno Anubisa, boha mŕtvych.

MNOHÍ BÁDATELIA DOSPELI K TOMUTO ZÁVERU NA ZÁKLADE TOHO, ŽE PROPORCIE TELA A HLAVY SA NEZHODUJÚ.

V starovekom Egypte bola sfinga vo všeobecnosti zobrazovaná ako bytosť s telom leva a ľudskou hlavou, hoci v iných kultúrach mala rôzny vzhľad. Podľa niektorých teórií mala Veľká sfinga v Gíze pôvodne hlavu leva, ktorá sa neskôr zmenila na ľudskú hlavu, a tak sa stala sfingou s ľudskou hlavou, ktorú poznáme dnes.

A v Tutanchamónovej hrobke sa pred 100 rokmi našli sochy, ktoré môžu naznačovať, že sfinga bola v skutočnosti zobrazením boha Anubisa.

TU JE NIEKOĽKO OBRÁZKOV, KTORÉ NAZNAČUJÚ, AKO MOHLA VYZERAŤ:

Súvisiace články