Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Obrovský objav: Hrobku egyptskej kráľovnej našli tam, kde vôbec nečakali
Zdielať na

Obrovský objav: Hrobku egyptskej kráľovnej našli tam, kde vôbec nečakali

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako prevážali múmie faraónov.

Nefertiti bola manželkou faraóna Amenhotepa IV. a Tutanchamónovou nevlastnou matkou, ktorá žila v 14. storočí pred naším letopočtom, ale miesto jej hrobky bolo záhadou.

Nefertiti bola manželkou vládcu 18. dynastie starovekého Egypta, faraóna Amenhotepa IV. Žila na začiatku 14. storočia a zomrela vo veku približne 30 rokov. Jedným z najznámejších umeleckých diel v celej histórii je busta pomenovaná po nej, ktorá vznikla v amarnskom období. Okrem umeleckej tvorby zohrávala Nefertiti aj významnú politickú a náboženskú úlohu a bola aktívnou politickou osobnosťou po boku faraóna. Jeho osud však nie je známy, keďže posledná zmienka o ňom v egyptských historických záznamoch sa netýka jeho neskoršieho osudu ani smrti. V dôsledku toho sa objavilo mnoho teórií, ale pravda zatiaľ nebola odhalená.

Podľa jednej z popredných znalkýň starovekého Egypta sa zdá, že egyptská kráľovná môže byť tisíce rokov po svojom uložení na odpočinok pochovaná v jednej z najznámejších egyptských hrobiek.

Najzáhadnejšie egyptské pohrebisko, hrobka kráľovnej Nefertiti, môže byť ukryté tam, kde je Tutanchamónova hrobka.

Archeologička Dr. Salima Ikram z Americkej univerzity v Káhire odhaľuje miesto jej pohrebu.

"Diskutovalo sa o tom, či sa kráľovnina hrobka nachádzala za Tutanchamónovou, ale vedecké výskumy priniesli protichodné výsledky,"

- uviedla Dr. Ikram.

Nefertiti bola dlho v centre záujmu štúdia starovekého Egypta a jej busta bola niekoľkokrát kopírovaná, ale originálna verzia sa stále nachádza v Neues Museum v Berlíne. Podľa webovej stránky múzea bola busta pôvodne v dielni, ale telo faraónky sa nikdy nenašlo.

"Nález neporušenej kráľovskej hrobky môže poskytnúť množstvo informácií o náboženstve, tradícii a materiálnej kultúre. Je tiež možné odhaliť zložitý náboženský svet konca 18. dynastie,"

- dodala Dr. Ikram.

Súvisiace články