Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Desivý experiment: Čo nás čaká za dverami do iného sveta?
Zdielať na
Video

Desivý experiment: Čo nás čaká za dverami do iného sveta?

Zdroj: Pixabay

Dlhoročný sen ľudstva o vstupe do cudzích svetov by sa mohol stať skutočnosťou. Len aby sme neuvoľnili sily, ktorým nerozumieme.

Ľudská zvedavosť nemá hranice. Vždy sme chceli vedieť viac o svete okolo nás a dostať sa na miesta, kam sa ešte nikto nevydal. Túžba objavovať neznáme poháňala veľkých cestovateľov, pomáhala technologickému pokroku a hnala ľudstvo vpred. Túžba po poznaní nás často viedla k činom, ktoré si vyžadovali nielen zvedavosť, ale aj poriadnu dávku odvahy. Neznáme môže byť nielen fascinujúce, ale aj plné nebezpečenstva.

Druhá polovica 20. storočia sa trochu veľavravne nazýva aj vesmírnym vekom. Bolo to obdobie, keď nás súperenie medzi veľmocami viedlo k tomu, aby sme vykročili do chladnej temnoty vesmíru okolo našej planéty, aby sme ho preskúmali a otvorili dvere zázrakom vesmírneho cestovania. Žiaľ, fyzika - a náš nízky technický rozvoj - sú vážnym obmedzením, takže ani skúmanie našej vlastnej Slnečnej sústavy nie je vďaka pomalým kozmickým lodiam zatiaľ jednoduchou úlohou. Existuje teoretické riešenie tohto problému, ktoré sa nazýva červia diera.

Červia diera (angl. "wormhole") je hypotetická skratka v priestore a čase, ktorá by umožnila spojenie dvoch vzdialených miest v našom vesmíre alebo dokonca medzi rôznymi vesmírmi. Teoreticky by sa dala vytvoriť spojením dvoch koncových bodov v priestore prostredníctvom prekrývajúcich sa časopriestorových kriviek. Koncept červích dier je založený na Albertovej Einsteinovej teórii relativity. Zatiaľ však neexistujú empirické dôkazy o ich existencii a zostávajú predmetom intenzívneho výskumu.

Už Einstein vyslovil hypotézu o existencii týchto takmer nepochopiteľných útvarov, ale nikdy sa nám nepodarilo dokázať ich existenciu v skutočnosti, nieto ešte sami jednu otvoriť. Napriek tomu, podľa našich súčasných znalostí, sú svätým grálom vesmírneho cestovania. Tým, že tieto objekty prenikajú sieťou časopriestoru a fungujú ako akási brána, by mohli umožniť cestovanie rýchlejšie ako svetlo a sprístupniť nám doteraz nedostupné kúty vesmíru.

Možno sme blízko k prelomu. Hatim Salih, fyzik z Centra pre kvantové technológie na Bristolskej univerzite, oznámil fantastické výsledky. Tvrdí, že sú veľmi blízko k tomu, aby ako prví na svete vytvorili skutočnú, funkčnú kvantovú červiu dieru v laboratórnych podmienkach. Plánujú to urobiť do štyroch rokov a ak sa to podarí, mohlo by to vyvolať skutočnú technologickú revolúciu.

Z článku Vice je však dôležité poznamenať, že by to ešte nebola taká červia diera, ktorá by umožnila vesmírnym lodiam cestovať do nekonečných končín vesmíru - alebo za jeho hranice - ale experimentálny nástroj, ktorý nám pomôže lepšie pochopiť, ako tieto záhadné objekty fungujú.

Mohol by sa napríklad použiť na pokus vyslať cez takúto dieru vyspelú umelú inteligenciu založenú na kvantovom počítači, ktorá by potom po "ceste" mohla podrobne informovať o svojich skúsenostiach, ktoré by inak nebolo možné zmerať prístrojmi.

Jedného dňa v budúcnosti možno dosiahneme takú úroveň sofistikovanosti, že pochopíme, ako tieto javy fungujú, a využijeme ich na to, aby sme sa pustili do dobývania vesmíru, ale nezabúdajme, že keď otvoríme dvere do neznáma, nikdy si nemôžeme byť istí, čo sa nachádza za nimi. Aby sme nechtiac neotvorili Pandorinu skrinku a nevypustili do sveta sily, ktoré nedokážeme ovládať, ba ani pochopiť.

Súvisiace články