Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
U muža bola zistená hrozná infekcia: Môže ísť o epidémiu?
Zdielať na
Video

U muža bola zistená hrozná infekcia: Môže ísť o epidémiu?

Zdroj: Pixabay

Mali by sme sa na Slovensku obávať patogénu ako z hororového filmu?

Na svete sotva existuje človek, ktorý by sa trochu nebál infekcie. Mikroskopické patogény, ktoré číhajú neviditeľné vo vzduchu alebo na predmetoch, sú nebezpečné aj napriek svojej veľkosti. História ľudstva ukázala, že voči týmto drobným zabijakom nie sme imúnni a napriek vedeckému pokroku nám aj dnes hrozí nespočetné množstvo nebezpečenstiev.

Epidémia covidu, ktorá má na svedomí smrť miliónov ľudí na celom svete, nám ukázala, že si nesmieme robiť falošné ilúzie: nielen ľudia v stredoveku boli sužovaní nebezpečnými chorobami, ale aj my sa môžeme ľahko stať ich obeťou. Vďaka bezprecedentnej medzinárodnej spolupráci a rýchlemu vývoju vakcín, ktorý diktuje farmaceutický priemysel, sme už väčšinu problémov prekonali, ale ak nebudeme opatrní a pripravení, môžeme stáť pred dverami ďalšej pandémie, ktorá môže byť ešte horšia ako tá posledná.

Portál Vice uvádza, že v Indii nedávny objav šokoval dokonca aj skúsených výskumníkov. U muža s vážnymi príznakmi sa našla infekcia známa ako Chondrostereum purpureum. Táto huba bola známa tým, že napáda len rastliny, mení ich listy na strieborné a potom ich zabíja.

Tento 61-ročný muž z Indie je mykológ, výskumník v oblasti hubových patogénov, ktorý sa dostal k lekárovi s ťažkými príznakmi podobnými chrípke. Trpel únavou, kašľom, bolesťami hrdla a problémami s prehĺtaním a lekári boli z jeho prípadu spočiatku zmätení. Výsledky CT vyšetrenia krku ukázali, že má v krku vážny absces. Bola odobratá vzorka a odoslaná do Centra WHO pre výskum húb, kde sa zistilo, že príčinou príznakov pacienta bola huba.

Je znepokojujúce, že druh, ktorý doteraz postihoval len rastliny, sa dokázal rozšíriť na človeka, čo vyvoláva vážne otázky. Svetová zdravotnícka organizácia v súčasnosti uvádza 19 hubových infekcií, ktoré ohrozujú ľudské zdravie, pričom štyri z nich sú považované za "kriticky dôležité patogény".

Súvisiace články