Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Atmosférický fenomén ako z katastrofických filmov: Bude vám z neho behať mráz po chrbte
Zdielať na
Video

Atmosférický fenomén ako z katastrofických filmov: Bude vám z neho behať mráz po chrbte

Zdroj: YouTube/Geography Realm

Oblaky Morning Glory, alebo ranné, prípadne plazivé oblaky, patria medzi tie zriedkavejšie. Ak ich uvidíte, máte veľké šťastie.

Zvyčajne sa vyskytujú medzi Papuou-Novou Guineou a Austráliou, v zálive Carpentaria, v Arafurskom mori. Vidieť ich môžete od septembra do októbra.

Keď sa zdá, že vedci už všetko objavili a vysvetlili, zbadáte jeden z týchto plazivých oblakov a máte pocit, že to nemôže byť skutočné. Jeho vznik je zriedkavý a vyskytuje sa v jedinečnom čase.

Veľmi zriedkavo ich možno pozorovať v Mexiku, Spojenom kráľovstve, Kanade alebo Brazílii. Odborníci sa snažili preskúmať pôvod a príčinu ich vzniku, ale nedospeli k jednotnému názoru. Navyše ich správanie nie je ani zďaleka najbežnejšie a veľmi sa líši od správania iných oblakov. Záhada teda zostáva naďalej záhadou.

Aké sú oblaky Morning Glory?

Môžu byť dlhé až 1000 kilometrov a vysoké 1 až 2 kilometre. Často ich sprevádzajú aj silné nárazy vetra. Keďže sa pohybujú rýchlosťou až 60 km/h, je na ne úžasný pohľad.

Hoci tento jav nie je úplne objasnený, predpokladajú sa niektoré príčiny vzniku týchto úžasných oblakov.

Jedným z vedeckých záverov je, že ich tvorí cirkulácia spojená s morským vetrom, ktorá je pre danú oblasť typická.  Samozrejme, keď je vysoká vlhkosť, čo platí pre všetky oblaky, a keď bol deň predtým silný vietor. V každom prípade je to fantastický fenomén.

Súvisiace články