Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fantastický objav: Nástroje nájdené v Afrike staré milióny rokov nevyrobili ľudia
Zdielať na
Video

Fantastický objav: Nástroje nájdené v Afrike staré milióny rokov nevyrobili ľudia

Zdroj: Palaeozone/Twitter

Ukradli naši predkovia nápad iným?

Čím ďalej cestujeme do minulosti, tým menej nálezov nachádzame a tým častejšie sú vedci nútení špekulovať. Samozrejme, niekedy sa mýlia, ale je chvályhodné, ak sú ochotní priznať svoje omyly.

Niečo podobné sa nedávno stalo pri vykopávkach pri Viktóriinom jazere v Keni. Odborníci našli pomerne veľké množstvo kamenných nástrojov, ktoré boli spojené s kultúrou Oldowan. Ich vek sa pohybuje v rozmedzí 2,5 až 5,3 milióna rokov, čo je neuveriteľne dávno.

Americkí a britskí výskumníci zistili, že mnohé z nástrojov sa používali na sťahovanie kože zvierat (napríklad hrochov žijúcich v tom čase v oblasti) a na úpravu rastlín na jedlú konzistenciu.

Nájdené nástroje boli na dané obdobie obrovským pokrokom, takže niet pochýb, že ich mohli vyrobiť len predkovia moderného človeka. Slabým miestom v záveroch sa však ukázala skutočnosť, že v oblasti sa nenašli žiadne pozostatky našich predkov.

Nezostávalo teda nič iné, ako teóriu prehodnotiť, čo odôvodnil nález dvoch obrovských stoličiek z chrupu opice Paranthropus. Ten bol s našimi predkami príbuzný len vzdialene a v skutočnosti bol samostatným rodom, čiže sa nedal zaradiť medzi Homo.

"Dlho sa zdalo, že medzi bádateľmi platí, že iba rod Homo bol schopný vyrábať nástroje. Nález pozostatkov druhu Paranthropus spolu s kamennými nástrojmi je preto úžasným objavom,"

- potvrdil odborník. Je teda možné, že naši predkovia nevynašli umenie výroby a používania nástrojov sami, ale naučili sa ho od iných, čo by bolo fantastické.

Súvisiace články