Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Úžasný objav v podzemí Nórska: 2000 rokov starý runový kameň z doby železnej
Zdielať na
Video

Úžasný objav v podzemí Nórska: 2000 rokov starý runový kameň z doby železnej

Zdroj: Pixabay

Neuveriteľný objav, pravdepodobne prvý známy v histórii ľudstva.

Nórski vedci nedávno oznámili obrovskú novinku, keď objavili runové tabule neďaleko mesta Svingurd na severe krajiny. Predpokladá sa, že ide o prvé runové nápisy v histórii ľudstva. Kameň a nápisy pochádzajú z doby železnej a odborníkom sa zatiaľ nepodarilo rozlúštiť všetko, čo je na nich napísané.

Vedci sa domnievajú, že nález je starý približne 2 000 rokov, a Nórsko ho v Múzeu kultúrnej histórie v Osle predstavilo ako národný poklad, keďže môže ísť o prvý ranný prejav runového písma z doby železnej.

Kameň sa našiel už skôr, keď archeológovia vykopávali hrobku a vykonali dôkladný výskum, na základe ktorého sa dospelo k záveru, že mohol byť vyrobený v období medzi rokmi 1 a 250 n. l. Doteraz sa im však nepodarilo zistiť, čo presne by nápisy mohli skrývať.

Predpokladá sa, že Svingerudov kameň môže skrývať mená, konkrétne mená rodín, ktoré boli pochované a vedľa ktorých sa kameň našiel. V nadchádzajúcom období bude vystavený aj na veľkej výstave v Múzeu kultúrnej histórie v hlavnom meste Nórska.

Súvisiace články