Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V hlbinách hustého lesa sa našli gigantické kamenné gule: Objavili sa o nich úžasné videá
Zdielať na
Video

V hlbinách hustého lesa sa našli gigantické kamenné gule: Objavili sa o nich úžasné videá

Zdroj: YouTube/HISTORY

Úžasné zábery.

Pravidelne tvarované kamenné gule sa nachádzajú v Kostarike, výskumníci zatiaľ nedospeli k zhode, prečo boli vyrobené. Samozrejme, existujú rôzne dohady, no rovnako ako pri Veľkých pyramídach v Gíze či pri Stonehenge asi nikdy nerozlúštime celú pravdu.

Kamenné gule vytvorila vyspelá malá kultúra Diquís, ktorá je známa vytesávaním úžasných diel z obrovských kameňov, z ktorých mnohé možno vidieť dodnes. Veľkosť kamenných gúľ je tiež veľmi rôznorodá, keďže sa pohybujú od niekoľkých centimetrov až po niekoľko metrov. Stovky rokov odpočívali na samote, až ich odborníci v 30. rokoch 20. storočia konečne našli.

Vedci sa domnievajú, že ich do takých dokonalých tvarov vyrezali ľudia a kruh a guľový tvar boli medzi malými kmeňmi veľmi v móde, keďže ich domy boli tiež vyrobené v takýchto tvaroch. Existujú však len nejasné domnienky o funkcii kamenných gúľ, o mnohých z nich sa predpokladá, že sa používali ako astronomické nástroje. Čo však popiera teóriu astronomických prístrojov je, že mnohé z nich neboli ani umiestnené do tvarov, ale boli jednoducho uložené v obytných budovách.

Navyše, v minulom období ich veľa odniesli, aby ich postavili ako výzdobu dvorov a tento faktor výrazne sťažuje prácu bádateľov, keďže na kamenné gule sa nachádzajú ďaleko od svojich pôvodných miest.

Súvisiace články