Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na dne Čierneho mora sa našli tajomné osady: V hĺbke 100 metrov
Zdielať na
Video

Na dne Čierneho mora sa našli tajomné osady: V hĺbke 100 metrov

Zdroj: Unsplash

Stopy môžu odkazovať na starodávnu biblickú potopu.

Dnes oblasť Čierneho mora žije v mysliach ľudí ako miesto krvavej rusko-ukrajinskej vojny, pričom máme tendenciu zabúdať, že kultúry na vysokej úrovni sa v tejto oblasti vyvinuli pred tisíckami rokov.

Mnoho ľudí verí, že potopa spomínaná v Biblii (ktorú prežili len tí, ktorí cestovali na Noemovej arche) sa mohla stať v oblasti Čierneho mora. To všetko zrejme uchováva spomienku na topenie po dobe ľadovej, keď sem cez Marmarské more a Bospor náhle vtiekla väčšia masa vody, ktorá zmietla aj osady.

Katastrofa mohla nastať okolo roku 5000 pred Kristom a more sa do tejto oblasti mohlo vrútiť 50-krát väčšou silou ako Niagarské vodopády. V tom čase tu mohli existovať dediny a ešte vyspelejšie mestá, ktoré mohla náhle zničiť nečakaná prírodná katastrofa.

Nezmizli teda v priebehu storočí, ale oveľa rýchlejšie, takže archeológovia mali dôvod predpokladať, že mnohé z ich tisícročí starých pamiatok sa zachovali – pod hladinou dnešného mora. Pred zaplavením slanou vodou to bol veľmi priaznivý kraj s riekami a jazerami, ktoré sem lákali ľudí (obyvateľov pred tráckou kultúrou).

Nie je preto prekvapujúce, že výskum od 80. rokov 20. storočia našiel stopy ľudského osídlenia, a to na veľmi bizarnom mieste, v hĺbke 90-120 metrov v Čiernom mori. Našli sa aj mamutie kosti, z ktorých si vtedajší ľudia vyrábali nástroje a ohniská, čiže doba ľadová v klasickom ponímaní mohla skončiť oveľa neskôr, ako sme sa učili v škole.

Keďže výskumníci našli na dne mora aj pozostatky lodí, ako aj petroglyfy zobrazujúce plavidlá, nie je ťažké usúdiť, že ľudia, ktorí tu v minulosti žili, boli vynikajúci námorníci. Založenie legendárnej Tróje pravdepodobne súvisí s katastrofou, pretože ľudia v tom čase mohli utiecť do vyšších polôh a vytvárať nové osady.

Súvisiace články