Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
NASA objavila pozostatky úžasného útvaru uprostred Afriky
Zdielať na
Video

NASA objavila pozostatky úžasného útvaru uprostred Afriky

Zdroj: Pixabay

Nikomu by nenapadlo, čo sa nachádzalo v tejto zdanlivo opustenej oblasti.

Afrika mala pred sedemtisíc rokmi úplne iný obraz ako dnes, nebola to na mnohých miestach tá suchá a neúrodná zem, ako ju poznáme. V jej úplnom strede sa napríklad nachádzal prekvapivo veľký útvar, ktorý ovplyvnil divokú prírodu celého vtedajšieho kontinentu.

Jazero Čad existuje aj dnes na hraniciach Nigeru, Nigérie a Čadu, no už nie je také rozsiahle, aby udivovalo celý svet. V skutočnosti sa stalo jednou z najväčších obetí globálneho otepľovania, do značnej miery sa zmenšilo, hoci počas svojej histórie niekoľkokrát takmer vyschlo.

Jeho predchodca bol v ranom a strednom holocéne ešte taký obrovský, že ho v anglickej odbornej literatúre pomenovali jazero Mega-Čad. Rozprestieralo sa na ploche asi 400 tisíc kilometrov štvorcových, a v časoch najväčšej slávy bolo dokonca o niečo väčšie ako Kaspické more.

V súčasnosti sa jazero zmenšilo do úžasnej miery, dokonca aj v lepších časoch má jeho plocha len 2500 kilometrov štvorcových. Na satelitných snímkach NASA je však vidieť pobrežie niekdajšej megaformácie, ktorá sa rozprestierala na východ a sever od dnešného jazera.

NASA

​Jazero Mega-Čad mohlo vzniknúť preto, že pred tisíckami rokov panovali v strednej Afrike úplne iné zrážkové podmienky. Keď ho európski prieskumníci v 20. rokoch 19. storočia našli, bolo len tieňom svojho bývalého ja a začiatkom 20. storočia bolo na pokraji vyschnutia.

Dnes tiež nie je v dobrom stave, pretože v povodí padá málo zrážok a značný objem jeho vody sa využíva na zavlažovanie. Snáď nezmizne navždy a dúfajme, že opäť prežije toto nepriaznivé obdobie.

Súvisiace články