Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Úžasný pohľad: TAKTO vyzerali egyptské pyramídy po ich dokončení pred tisíckami rokov
Zdielať na
Video

Úžasný pohľad: TAKTO vyzerali egyptské pyramídy po ich dokončení pred tisíckami rokov

Zdroj: Pixabay

Ak navštívime pyramídy v Gíze, naskytne sa nám úplne iný pohľad, než aký si mohli užiť Egypťania pred 4000 rokmi.

Mystika pyramíd je aktuálna aj v dnešnej modernej spoločnosti, keďže o starovekom Egypte vedci stále v mnohých prípadoch len špekulujú. Nedávno objavili, že pyramídy nepostavili otroci, ale pomerne dobre platení robotníci, navyše sú k dispozícii rôzne teórie o tom, za koľko rokov a ako boli impozantné stavby dokončené.

Podľa súčasného vedomostí trvala výstavba napríklad Cheopsovej pyramídy 20 rokov, no podľa odborníkov by o tisícky rokov neskôr aj pri dnešných moderných technológiách trvala minimálne 4-6 rokov.

V Gíze vidíme pieskovo sfarbené, stále tmavnúce pyramídy, ktorých kamene sú už otlčené, no nie vždy tomu tak bolo.

Tušili ste, že keď boli čerstvo vyrobené, boli pokryté oslnivým bielym vápencom, ktorý sa trblietal na slnku?

Egypťania považovali pyramídy ako miesto posledného odpočinku faraónov, ktorí boli uctievaní ako božstvá, a starí Egypťania verili, že tieto stavby budú fungovať ako akýsi prechod medzi pozemským životom a posmrtným životom.

Je preto logické, že navrhli pútavý exteriér, a tak milióny kameňov pokryl biely vápenec. Podľa výskumníkov len pri stavbe Veľkej pyramídy v Gíze robotníci použili viac ako 67-tisíc kubických metrov vápenca.

V priebehu storočí a tisícročí sa vápenec opotreboval a v niekoľkých prípadoch ho samotní Egypťania zbúrali a použili na stavbu svojich nových chrámov a rôznych budov. 

Ak chcete vidieť, ako pyramídy žiarili pred tisíckami rokov, pozrite si video nižšie:

Súvisiace články