Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Po výdatných dažďoch v Austrálii vyplavilo more na breh desivé mŕtve tvory
Zdielať na
Video

Po výdatných dažďoch v Austrálii vyplavilo more na breh desivé mŕtve tvory

Zdroj: Pixabay

Odborníci sú zmätení, fenoménu stále nerozumejú.

Juhovýchodnú časť Austrálie zasiahli v apríli prudké dažde a po nich more vyvrhlo na breh v štáte Nový Južný Wales zvláštne mŕtvoly. Žiarivo žlté a fialové stvorenia zmiatli obyvateľstvo.

Odborníkov tiež zaujalo a zároveň šokovalo také masívne množstvo tiel vodných živočíchov, na ktoré stále hľadajú odpoveď. Farebné a dosť bizarné podlhovasté stvorenia sú v skutočnosti Phyllopteryx taeniolatus.

Tvory, ktoré dosahujú dĺžku až pol metra, sa okrem južného pobrežia Austrálie nachádzajú aj v juhovýchodnej časti Indického oceánu a v juhozápadnej časti Tichého oceánu. Živočíchy, ktoré vyzerajú ako podlhovasté ježovky, sa potápajú do hĺbky až 50 metrov a živia sa malými kôrovcami, takže sú pre človeka neškodné.

Nateraz je otázkou, aká je súvislosť medzi nezvyčajne silnými dažďami a masovým úhynom týchto rýb. Podľa odhadov sa na piesočnatých trávnatých plochách našlo 10-krát viac zdochlín, ako je vo všeobecnosti zvykom.

"Je jasné, že je to výsledok kombinácie šokujúceho počasia, znečisťujúcich látok vstupujúcich do oceánu a nezvyčajne silných vĺn,"

- uviedol profesor David Booth, odborník na morský život. Ostnatokožce sa nepohybujú ďalej ako niekoľko stoviek metrov od miesta, kde sa narodili, a preto je prekvapujúce, že na breh vyplavilo také množstvo.

Pravdepodobne ich environmentálna a klimatická zmena prinútila opustiť svoje biotopy. V cudzom teréne by potom mohli stratiť schopnosť orientovať sa a mohlo dôjsť k ich náhlemu a hromadnému úhynu.

Súvisiace články