Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ukrajinci zlikvidovali špičkový tank Rusov: Ešte je horúci a dymí, hlásil spravodajca
Zdielať na
Video

Ukrajinci zlikvidovali špičkový tank Rusov: Ešte je horúci a dymí, hlásil spravodajca

Zdroj: YouTube/Military TV

Ukrajinský vojnový spravodajca Andriy Capljenko pózoval s tankom T-90M vo svojom príspevku na Facebooku.

Bojové vozidlo T-90 vyvinula Vývojová kancelária Karcev-Venediktov v Nižnom Tagile na základoch experimentálneho vozidla T-88 začiatkom 90. rokov. Vývojári v podstate postavili úspešnejšie komponenty T-80 na základy vozidla T-72BM, ale T-90 je už vybavený novou generáciou podvozku a pancierovaním veže.

Tank je však len dočasným riešením, kým nebude dokončený tank ďalšej generácie, ktorý však je kvôli finančným ťažkostiam vo veľkom časovom sklze.

Navyše, malosériová výroba znamená aj prežitie výrobcu, ktorý snáď vydrží, kým nebude dokončený nový model. Výroba tanku sa začala v roku 1993, no kvôli finančným problémom ju boli nútení pozastaviť. Prvá séria 107 kusov bola dodaná do konca roku 1996. Ďalším impulzom sériovej výrobe bol indická objednávka na 124 kusov, ktorá sa dokončila do konca roka 2004. Ruská armáda si objednala ďalších 91 jednotiek, ktorých dodávka bola dokončená v januári 2005. Ruská armáda používa tank T-90 na Ďalekom východe, kde je vhodný pre svoje skvelé vlastnosti do miestnej infraštruktúry a klímy.

Na snímke je vyhorený tank, s ktorým sa ruské jednotky podľa Capljenka pokúšali dobyť späť dedinu, z ktorej ich predtým vyhnala ukrajinská armáda.

Na veľkú radosť všetkých je tu čerstvo zlikvidovaný ruský tank T-90. Ešte je horúci a dymí,

- napísal korešpondent, ktorý dodal, že dedinu v Charkovskej oblasti nedávno oslobodila ukrajinská armáda.

Podľa Newsweeku to môže byť prvýkrát, čo bolo potvrdené nasadenie jedného z najpokročilejších tankov v ruskej armáde.