Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sonda Parker sa dotkla Slnka: Prvé video
Zdielať na
Video

Sonda Parker sa dotkla Slnka: Prvé video

Zdroj: NASA Goddard/CIL/Adriana Manrique Gutierrez

Sonda Parker vletela priamo do „oka búrky“ cez útvary plné elektricky nabitých častíc nazývaných streamery, s ktorými sa dostala do kontaktu vo vonkajšej časti slnečnej atmosféry.

Na okraji slnečnej koróny nepanujú tak silné gravitačné sily a magnetické pole, preto sa sonda môže do tejto oblasti bezpečne priblížiť. Oblasť nazývaná kritický povrch Alfvén (podľa švédskeho plazmofyzika Hannesa Alfvéna, držiteľa Nobelovej ceny), je vzdialená približne 10 až 20 slnečných polomerov od stredu Slnka.

Počas deviateho letu (flyby) preletela sonda cez útvary nazývané streamery, ktoré je možné vidieť na zázname laboratória aplikovanej fyziky na Univerzite Johna Hopkinsa ako tenké pásiky. Podľa NASA tam prevládali podmienky, akoby bola sonda dočasne v oku búrky, keďže častice sa v tejto pokojnejšej oblasti pohybovali pomalšie ako v okolí.

Sonda má podľa plánu pokračovať v obehu Slnka a postupne sa k nemu viac približovať, a to až do roku 2025. Okolo Slnka by znovu mala preletieť na konci februára 2022.