Jasno
16°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Amatérsky astronóm odfotil niekoľko tajných amerických satelitov
Zdielať na

Amatérsky astronóm odfotil niekoľko tajných amerických satelitov

Pozrite si tiež archívne video o špionážnom balóne nad Slovenskom.

Rakúšanovi Felixovi Schöfbänkerovi sa podarilo zachytiť niekoľko satelitov, ktoré Spojené štáty používajú na prieskum a sledovanie. Amatérsky astronóm tvrdí, že sa neobáva, že by to mohol byť problém.

Podarilo sa mu odfotiť tajnú americkú vesmírnu sondu. Tento výkon však nevykonala ruská ani čínska rozviedka, ale amatérsky astronóm Felix Schöfbänker, informuje Interesting Engineering. Používal 14-palcový Dobsonov teleskop, jeden z najjednoduchších dostupných teleskopov.

Prístroj má namontovaný na dvore svojho domu a umožňuje mu pozorovať a fotografovať rôzne objekty. Podľa novín v posledných mesiacoch svojím prístrojom odfotografoval kvalifikované špionážne satelity. Medzi nimi našiel aj novú generáciu amerických prieskumných satelitov, ktoré dokážu skenovať cieľovú oblasť pomocou optickej jednotky aj radaru, a to až 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

Nazýva sa Topaz a pozostáva z piatich vesmírnych sond postavených spoločnosťou Boeing. Tie sú schopné snímať Zem s vysokým rozlíšením - vrátane konkrétnych cieľov. Podľa Schöfbänkera zo snímok vyplýva, že každá z nich má satelitnú anténu s priemerom približne 12 metrov a dva solárne panely dlhé približne 10 metrov.

Na vesmírnych sondách je tiež vidieť lesklý objekt, ktorý sa dá otáčať hore a dole, čo je pravdepodobne anténa - hoci ide skôr o špekulácie. Amatérsky astronóm v Rakúsku pozoroval vesmírne sondy 28-krát, počas ktorých anténa 22-krát smerovala doprava a šesťkrát doľava.

Schöfbänker sa domnieva, že zariadenia boli vyvinuté na sledovanie pašerákov drog, teroristov a iných zločincov.

​Rakúšan tiež pozoroval satelit KH-11 Kennen. Prvýkrát bol predstavený v roku 1976 a je veľmi podobný Hubblovmu vesmírnemu teleskopu - pozoruje však Zem, nie vesmír. V súčasnosti obiehajú okolo planéty štyri, z ktorých tri patria rôznym generáciám.

Najstarší bol vypustený v roku 2005 (US 186) a je treťou generáciou satelitov. US 224 a US 245 sú satelity štvrtej generácie, ktoré boli vypustené v roku 2011, resp. 2013. US 314 je teraz v piatej generácii a bol vypustený v roku 2021.

Na základe obrázkov Schöfbänker tvrdí, že jednotky by mohli mať dĺžku 11 metrov. Veľkosť zrkadla sa v jednotlivých generáciách líši.

Amatérsky astronóm nemá z odhalenia satelitov US zvlášť obavy. Iné krajiny majú špeciálne observatóriá práve na tento účel, takže sa pravdepodobne nebudú obávať amatérskeho astronóma, ktorý by tieto mechanizmy fotografoval, uviedol pre Space.com.

Súvisiace články