Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Čínsky tajný raketoplán preletel nad Rakúskom
Zdielať na

Čínsky tajný raketoplán preletel nad Rakúskom

Pozrite si tiež archívne video o čínskej sonde na Mesiaci.

Amatérskemu astronómovi sa ho podarilo odfotiť.

Vôbec prvýkrát sa podarilo zachytiť čínsky raketoplán Senlung, ktorý obieha okolo Zeme so solárnymi panelmi alebo iným zariadením na boku. Jeho účel zostáva neznámy a Čína existenciu raketoplánu ani nepriznáva.

Naposledy Čína vypustila svoju bezpilotnú vesmírnu loď Senlung na svoju tretiu misiu v decembri 2023. Ide o záhadné vesmírne zariadenie, o ktorom sa toho veľa nevie, okrem toho, že občas niečo vysiela. Naposledy tak urobilo v máji a jediné, čo o zariadení na obežnej dráhe vieme, je, že práve nad Amerikou bolo aktívne najviac.

Hoci o Senlungu stále nevieme nič okrem jeho existencie - odborníci sa domnievajú, že sa môže podobať na americký X-37B, zatiaľ čo čínski predstavitelia existenciu vesmírneho raketoplánu ani nepripúšťajú -, vďaka amatérskemu astronómovi máme teraz o jednu informáciu viac. Felix Schöfbänker v Hornom Rakúsku odfotil 30. júla prelet vesmírnej lode ponad krajinu.

Spojené snímky naznačujú, že Senlung je poháňaný solárnymi panelmi, ale astronóm tvrdí, že nie je jasné, či ním odfotografovaná kozmická loď takéto panely má. Pre Space.com uviedol, že je možné, že boli zachytené antény alebo iné zariadenia.

Snímky tiež ukazujú, že zariadenie obieha vo výške 350 km nad Zemou, čo je nižšie ako jeho predchádzajúca obežná dráha.

Podľa denníka The Independent má Čína v úmysle využívať Senlung na misie trvajúce niekoľko rokov. Zariadenie dlhé 9 metrov by sa mohlo čoskoro vrátiť na Zem a pristáť podobne ako raketoplán X-37B. Zariadenie je tiež pod neustálym dohľadom amerických vesmírnych síl.

Súvisiace články