Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Astronauti Boeingu Starliner sa zrejme vrátia až vo februári
Zdielať na

Astronauti Boeingu Starliner sa zrejme vrátia až vo februári

Pozrite si tiež archívne video o štarte Starlinera.

Starliner sa môže vrátiť bez posádky, jeho astronauti sa môžu vrátiť na Zem, keď sa budúci rok zmení posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice. Ich pobyt vo vesmíre by sa tak mohol predĺžiť z pôvodného jeden a pol týždňa na takmer trištvrte roka.

Osud Boeingu Starliner zostáva neistý - vesmírna loď je v súčasnosti pripojená k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) a čaká na rozhodnutie, kedy a ako sa vráti na Zem.

V stredu NASA usporiadala tlačovú konferenciu na túto tému, na ktorej predstavitelia americkej vesmírnej agentúry potvrdili, že majú plán, ako priviesť domov dvoch astronautov z lode Starliner, Barryho Wilmora a Sunitu Williamsovú. Ale až začiatkom budúceho roka - a to pomocou misie SpaceX Crew 9. Inými slovami, normálnou rotáciou posádky ISS, pričom pôvodne mala kozmická loď Boeing stráviť na ISS len týždeň.

Starliner odštartoval k ISS 5. júna, ale odborníci zistili, že z nej uniká hélium. Hoci kozmická loď bezpečne dorazila na vesmírnu stanicu, mala problémy: poruchy ventilov a ďalšie úniky hélia, ako aj niekoľko manévrovacích motorov, ktoré podľa predchádzajúcich správ zlyhali - všetky okrem jedného boli opätovne spustené. Starliner sa mal vrátiť na Zem 14. júna, ale inžinieri NASA a Boeingu sa rozhodli cestu odložiť a odvtedy ju niekoľkokrát odložili ešte niekoľkokrát. Problémy vesmírnej lode už ovplyvňujú rotáciu posádky ISS.

Podľa predstaviteľov NASA je Starliner stále preferovaným spôsobom, ako dopraviť astronautov domov, ale ak sa ukáže, že to nie je možné, zmena posádky odložená na september vyšle na ISS len dvoch nových astronautov - po návrate novej posádky vo februári zostanú dve miesta pre astronautov zo Starlineru. V takom prípade by Boeing musel prekonfigurovať Starliner na návrat bez posádky a autonómne, uzatvára The Verge.

Súvisiace články