Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Google tento týždeň vymaže milióny e-mailových adries
Zdielať na

Google tento týždeň vymaže milióny e-mailových adries

Zdroj: Pixabay

Spoločnosť Google odstraňuje všetky e-mailové adresy, ku ktorým používateľ nepristupoval počagmis stanoveného obdobia.

Spoločnosť Google neúprosne plní svoj predchádzajúci sľub, že tento týždeň vymaže všetky e-mailové kontá, ku ktorým používateľ nemal prístup viac ako dva roky. Dátum piatok 20. septembra neprišiel, samozrejme, z čistého neba, keďže vyhľadávací gigant oznámil zrušenie neaktívnych účtov už pred dobrým rokom.

Podľa oficiálneho zdôvodnenia sú výmazy potrebné z bezpečnostných dôvodov. Ruth Kricheli, viceprezidentka spoločnosti Google pre produktový manažment, to vysvetlila minulý rok:

„Ak sa účet dlhší čas nepoužíva, je pravdepodobnejšie, že sa doň niekto nabúra, zneužije ho a majiteľ o tom ani nebude vedieť.“

Ďalej vysvetlil, že tieto opatrenia sú potrebné aj na ochranu používateľov pred bezpečnostnými hrozbami, ako sú spam, phishingové podvody a únosy účtov.

Unilad napísal, že interná analýza spoločnosti Google zistila, že staré účty sú oveľa pravdepodobnejšie ohrozené neaktuálnymi heslami a desaťkrát menej pravdepodobné, že na nich bude nastavené dvojfaktorové overovanie.

„Tieto účty sú zraniteľné a po nabúraní sa do účtu ho možno použiť na čokoľvek, od krádeže identity až po nechcený alebo dokonca škodlivý obsah, ako sú napríklad vektory spamu,“

- poznamenala Kricheli.

Už v januári tohto roka začala spoločnosť Google posielať varovné správy do dlhodobo neaktívnych online schránok. Pošta bola zasielaná na e-mailové adresy, ktoré sa nepoužívali najmenej osem mesiacov. Text obsahoval aj upozornenie, že ak majiteľ účtu nepodnikne žiadne kroky, bude 20. septembra 2024 vymazaný.

Každý, kto dostal upozornenie a chce si účet ponechať, môže pomocou troch jednoduchých možností uviesť, že si neželá povoliť vymazanie:

Prvou z nich je dať systému Gmail najavo, že účet stále používa, a tak napísať náhodný e-mail priateľovi.

Druhou možnosťou je zdieľať fotografiu alebo pozerať video na YouTube počas prihlásenia do účtu Google, ktorý si chcete ponechať.

Tretím je používanie služby Disk Google alebo vyhľadávania Google počas prihlásenia do účtu. Vykonaním niektorého z týchto troch krokov aspoň raz ročne si môžete zabezpečiť, že vaše konto zostane aktívne.