Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
NASA musela prijať tvrdé rozhodnutie o astronautoch vo vesmíre
Zdielať na

NASA musela prijať tvrdé rozhodnutie o astronautoch vo vesmíre

Pozrite si tiež archívne video o štarte Starlinera.

Z tohto nebudú mať radosť. Plány treba dôkladne prepracovať.

NASA musela urobiť ťažké rozhodnutie v rámci záchrannej misie na záchranu dvoch astronautov uviaznutých vo vesmíre. Barry „Butch“ Wilmore a Sunita „Suni“ Williamsová, ktorí 5. júna odleteli na krátku misiu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), sa stretli s nečakanými problémami, keď sa ich kapsula Boeing Starliner pokazila a nemohli sa vrátiť na Zem podľa plánu.

Kvôli problémom s motorom a netesnosťami na lietadle Starliner nie je kapsula bezpečná pre návrat do atmosféry a obaja astronauti sa budú musieť vrátiť na Zem iným spôsobom. Podľa NASA by bolo najlepšou možnosťou, aby sa vrátili vo februári 2025 v rámci misie SpaceX Crew-9.

Steve Stich, vedúci programu komerčnej posádky NASA, uviedol, že už začali spolupracovať so spoločnosťou SpaceX na príprave tejto možnosti, hoci sa k nej zatiaľ oficiálne nezaviazali. Primárnym plánom NASA zostáva návrat Wilmora a Williamsa s loďou Starliner, ale chceli sa uistiť, že sú k dispozícii aj iné možnosti.

Situácia sa však skomplikovala, keďže NASA bola nútená vynechať dvoch astronautov z ďalšej misie SpaceX, aby uvoľnila miesto pre záchranu. Nick Hague a Rus Alexander Gorbunov odštartujú v septembri a očakáva sa, že Suni Williams a Butch Wilmore sa vrátia vo februári. Rozhodnutie je založené na skúsenostiach s vesmírnymi letmi a ďalších faktoroch, ktoré NASA zvažuje.

Medzitým Scott Kelly, bývalý astronaut NASA, ktorý v rokoch 2015 - 2016 strávil na ISS takmer rok, verí, že Wilmore a Williams budú v poriadku. Kelly ich osobne pozná a je presvedčený, že situáciu zvládnu, keďže obaja sú veľmi skúsení a nadšení.

Kelly hovorí, že počas pobytu na ISS ich čaká veľa aktivít, ktoré ich zamestnajú, vrátane osobných projektov, spánku a práce s počítačom. Hoci astronautov čaká dlhé čakanie na návrat na Zem, NASA podniká všetky potrebné kroky na zabezpečenie ich bezpečného návratu. 

Súvisiace články