Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Záchrana astronautov: Rusko zasahuje tam, kde NASA zlyhala
Zdielať na

Záchrana astronautov: Rusko zasahuje tam, kde NASA zlyhala

Pozrite si tiež archívne video o štarte Starlinera.

Odleteli na týždeň, ale hore sú už veľmi dlho.

Americkí astronauti Barry Wilmore a Sunita Williams mali v júni 2024 odletieť na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) v rámci plánovanej týždňovej misie. Technické problémy s ich vesmírnou kapsulou Boeing Starliner však misiu výrazne predĺžili. Zlyhanie motorov Starlinera a únik hélia spôsobili odklad, takže návrat astronautov je neistý.

Podľa NASA sa zvažujú dva scenáre ich návratu domov: najpravdepodobnejší je, že sa vrátia v Starlineri po vyriešení technických problémov. Prípadne by mohli použiť vesmírnu loď Dragon spoločnosti SpaceX, ktorá je v súčasnosti tiež na ISS. Uvažuje sa aj o návrate s ruskou kozmickou loďou Sojuz, ale tento scenár je menej pravdepodobný.

Ruská kozmická loď Progress MS-28 bola vypustená v auguste s cieľom dopraviť na vesmírnu stanicu núdzové potraviny a zásoby, ktoré by posádke poskytli potrebné veci na prípadný predĺžený pobyt. NASA prisľúbila rozhodnutie o možnostiach návratu do konca augusta, ale stav astronautov je v súčasnosti stabilný a ich životy nie sú ohrozené. Misia bude pokračovať v riešení problémov Starlinera, ale v prípade potreby ponúkla pomoc aj ruská strana.

Návrat Starlinera bez posádky je tiež možný, ale vyžadoval by si rozsiahle úpravy softvéru. V každom prípade NASA a Boeing pracujú na tom, aby sa obaja astronauti čo najskôr bezpečne vrátili na Zem.

NASA ubezpečila o dobrom stave astronautov a zdôraznila, že posádka na palube ISS dostala všetky potrebné zásoby spolu s misiou Progress MS-28. Predĺžený pobyt však bude predstavovať výzvu pre astronautov aj pozemnú kontrolu. Na opravách Starlinera sa pracuje a NASA je presvedčená, že posádka sa bude môcť čoskoro bezpečne vrátiť na Zem.

Súvisiace články