Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
VIDEO: Nové robotické rameno dokáže ošúpať zeleninu
Zdielať na

VIDEO: Nové robotické rameno dokáže ošúpať zeleninu

Pozrite si tiež archívne video o robotickej operácii.

Inžinieri z Massachusettského technologického inštitútu zostrojili systém, ktorý teraz dokáže napodobniť jemné pohyby ľudskej ruky.

Jedným zo základných kameňov vývoja robotov na pomoc ľuďom je schopnosť strojov vykonávať úlohy, ktoré si vyžadujú jemnú motoriku. Vyhodiť odpadky alebo podať človeku požadovaný predmet nie je (až tak) ťažké, ale rozbiť vajce, umyť pohár alebo olúpať jablko áno.

Práve to posledné sa podarilo inžinierom z Massachusettského technologického inštitútu. Vyvinuli robotické rameno, ktoré dokáže bez problémov vykonávať niektoré kuchynské úlohy, napríklad lúpanie zeleniny. Na tomto videu je vidieť, ako robot v jednej ruke drží tekvicu a druhou ju lúpe.

Ľudia šúpu zeleninu, napríklad zemiaky, tak, že ju držia v jednej ruke a druhou používajú škrabku. Keď skončia s jednou časťou, otočia zemiak bez toho, aby ho položili a preniesli do druhej ruky. Sekvencia otáčania a lúpania pokračuje, kým sa neodstráni celá šupka zemiaka.

Tento proces môže vykonať človek bez toho, aby musel premýšľať o pohybe, ale pri robotovi to vyžaduje veľa úsilia. Výskumníci namontovali senzory na robotickú ruku Franka, aby vedela, kedy má zeleninu chytiť, a naučili ju tento proces pomocou umelej inteligencie. Keďže systém nepoužíva kamery, ľahko sa stane, že mu malá zelenina vypadne alebo sa vyšmykne z ruky, čo vedie k chybe.

Na základe uvedeného videa možno konštatovať, že výsledok nie je dokonalý z hľadiska rýchlosti a účinnosti, ale je dobrým ukazovateľom smeru, ktorý by mohol v budúcnosti pomôcť vytvoriť robotické rameno, ktoré by pracovalo ako človek.

Súvisiace články