Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Sú pri siedmich hviezdach gigantické mimozemské štruktúry?
Zdielať na

Sú pri siedmich hviezdach gigantické mimozemské štruktúry?

Pozrite si tiež archívne video o vesmírnom odpade.

Mohla by za týmito stavbami stáť civilizácia oveľa vyspelejšia ako tá naša?

Jednou z najväčších záhad vesmíru a Mliečnej cesty je nepochybne fenomén Dysonovej sféry, ktorého existenciu prvýkrát načrtol teoretický fyzik Freeman Dyson v roku 1960. Podľa tejto teórie by mohli technologicky vyspelí mimozemšťania budovať gigantické štruktúry okolo svojich vlastných hviezd alebo čiernych dier, aby využili obrovské množstvo energie vyžarovanej týmito objektmi a ďalej rozvíjali svoju civilizáciu.

Podľa Dysona je najextrémnejšou z týchto gigantických štruktúr obrovská guľa, ktorá obklopuje celú hviezdu, zatiaľ čo medzi menšie verzie patria prstencové stanice a obrovské zrkadlá - a vedci sa domnievajú, že v našej Mliečnej dráhe je najmenej sedem hviezd, ktoré vykazujú príznaky, ktoré možno vysvetliť Dysonovými bublinami.

Samozrejme, výskumníci si nemôžu byť istí, že ide o príznaky mimozemskej civilizácie, ale niet pochýb, že ak je to možné, môžeme to zo Zeme zistiť: ak vyššia mimozemská civilizácia postaví okolo hviezdy obrovskú guľu, mohla by vyžarovať silné infračervené žiarenie.

Nie je preto prekvapujúce, že astronómovia, ktorí sa špeciálne venujú štúdiu Dysonových sfér, neustále sledujú prudké nárasty nadmerného infračerveného žiarenia - je to dobrá metóda pre lovcov UFO, pretože zvýšené infračervené žiarenie môže naznačovať mimozemskú civilizáciu.

Štúdia publikovaná v Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, ktorá na hľadanie týchto nadmerných lúčov využíva teleskopy, vesmírne sondy Európskej vesmírnej agentúry a NASA a program prieskumu oblohy 2MASS, zistila, že sedem hviezd má nezvyčajne vysokú úroveň infračerveného žiarenia.

Štúdia odhalila, že všetky hviezdy vyžarujúce silné infračervené žiarenie sú takzvané „trpasličie hviezdy typu M“, čo sú hviezdy hlavnej postupnosti, ktoré sú menšie a slabšie ako Slnko. Nedá sa povedať, že všetky tieto hviezdy sú na skok: všetky sú vzdialené najmenej 1000 svetelných rokov.

Samozrejme, Dysonove sféry sú len teóriou, nedá sa s istotou povedať, že žiarenie spôsobuje megaštruktúra mimozemskej civilizácie - ale vedci nevedia vysvetliť, čo ho spôsobuje, takže toto vysvetlenie zatiaľ nemôžeme vyhodiť von oknom.

Ak sa chcete dozvedieť viac o Dysonových sférach a o tom, ako ich postaviť, kliknite na toto video:

;

Súvisiace články