Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Strašidelný robot, ktorý nás môže zachrániť pred terorom
Zdielať na

Strašidelný robot, ktorý nás môže zachrániť pred terorom

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako roboty vytlačia mnohé profesie.

Možno naháňa strach tým, ktorí si spomenú na Terminátora, ale v skutočnosti bude pre ľudstvo obrovským prínosom.

Názov Boston Dynamics môže znieť povedome tým, ktorí sledujú vývoj robotiky. Vývojár neohrozených mechanických štvornožcov teraz prišiel s modelom, ktorého jedným z hlavných cieľov je ochrana ľudského života.

Hoci sa mnohí obávajú, že roboty a umelá inteligencia v nie príliš vzdialenej budúcnosti postupne prevezmú úlohy ľudí a jedného dňa sa stanú samostatnými, v skutočnosti záleží na smerovaní vývoja, čo s týmito riešeniami, ktoré sa dnes javia ako futuristické, urobíme.

Spoločnosť Boston Dynamics teraz demonštrovala, že robotický pes Spot má slúžiť ľuďom a môže byť okamžite povolaný do akcie v akejkoľvek núdzovej situácii. Spot je vďaka svojej robustnej konštrukcii a obratným končatinám dokonale prispôsobený aj na prácu v teréne.

Cieľom vývojárov je, aby nedávno predstavený model pomáhal v situáciách, keď by zásah človeka mohol byť životu nebezpečný. V prípade podozrenia z terorizmu bude kontrolovať balíky a v prípade úniku nebezpečných materiálov posúdi a zabezpečí miesto udalosti. Dokáže však aj hasiť požiare a jeho kamery poskytujú aktuálne správy o situácii svojmu dispečerovi.

Spot nemá problém pohybovať sa v troskách, dokáže stúpať po schodoch a poradí si aj s otváraním dverí. Dokáže premiestňovať predmety a jeho reflektory mu poskytujú dokonalý prehľad o okolí v tme. Môžu ho používať nielen policajti, ale aj hasiči, pyrotechnici a iné záchranné tímy a jeho využitie je nekonečné.

Aj keď sa cena t5 tisíc dolárov zdá trochu vysoká, z hľadiska ochrany ľudských životov sú to vlastne drobné.

;

Súvisiace články