Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
NASA šokoval na Marse nečakaný objav: Nemajú vysvetlenie
Zdielať na

NASA šokoval na Marse nečakaný objav: Nemajú vysvetlenie

Pozrite si tiež archívne video o vrtuľníku Ingenuity na Marse.

Vedci stále nevedia, ako sa tam tieto objekty dostali.

Veľa sa hovorí o tom, čo sa deje na Marse, aké vedecké výskumy sa tam robia a tiež, kde sa na veľkej červenej planéte nachádzajú rovery Perseverance a Curiosity. Ich hlavným cieľom je kráter Jezero, kde sa snažia nájsť kľúč k tomu, čo sa na Marse mohlo stať pred veľmi dávnymi časmi a či na planéte mohol niekedy existovať život ako na Zemi.

A ak áno, aké zmeny prostredia nastali, aby bol povrch planéty taký, aký je.

ČO TERAZ ODBORNÍCI ZISTILI, ČO PREKVAPILO AJ ICH?

Na Marse sa teraz našli zvláštne biele kamene.

Vedci tiež uviedli, že zatiaľ nevedia, odkiaľ sa tieto biele skaly vzali a ako sa do tohto prostredia dostali. Nemajú na to odpovede a aj oni sú z nečakaného objavu šokovaní. A zatiaľ nevedia ani to, či budú môcť priniesť na Zem vzorky týchto bielych skál na preskúmanie. snímky urobil rover Perseverance a je na nich vidieť približne 4 000 kusov skál, ktoré sú na obrázkoch biele.

Nezvyčajné skaly samozrejme okamžite vyvolali diskusiu vo vedeckej komunite, ale odborníci si zatiaľ nie sú istí. Vo vedeckých kruhoch sa o nich hovorí aj ako o "pltiach", čo naznačuje, že ich do krátera Jezero takmer určite priniesol nejaký pohyb.

Zdroj kameňov je zatiaľ neznámy a nevie sa, odkiaľ pochádzajú, keďže na povrchu sa nič podobné nenašlo. Výskum je však vzrušujúci aj pre vedcov, pretože tieto biele kamene by nám mohli priblížiť obdobie, keď bola planéta ešte pokrytá vodou.

Súvisiace články