Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Príchod 3D wifi by mohol všetko zmeniť
Zdielať na

Príchod 3D wifi by mohol všetko zmeniť

Pozrite si tiež archívne video o bezplatnej wifi pre obce.

Výskumníci z Floridskej univerzity vyvinuli novú výrobnú technológiu na zvýšenie kapacity sietí Wi-Fi nahradením 2D čipov multifrekvenčnými 3D procesormi.

Narastajúci počet používateľov a zariadení môže preťažiť wifi a mobilné siete, čo v konečnom dôsledku spomalí internet. Domáca a priemyselná infraštruktúra má v skutočnosti čoraz väčšie problémy vyrovnať sa s rastúcim dopytom a príchod umelej inteligencie ho môže ešte posilniť.

Vedci z Floridskej univerzity však prišli s možným riešením.

Myšlienka 3D čipov znie zo začiatku trochu zvláštne, ale vychádza z poznatku, že bezdrôtová komunikácia sa opiera o plošné procesory, ktoré sú vlastne ploché. V dôsledku toho môžu v danom čase obsluhovať len obmedzený frekvenčný rozsah. Podľa článku v časopise Nature Electronics by sa to mohlo zmeniť, ak by boli čipy skonštruované v 3D, takže by mohli obsluhovať viacero frekvencií súčasne.

Roozbeh Tabrizian, docent informatiky a inžinierstva na Floridskej univerzite a vedúci tímu, ktorý vyvinul túto technológiu, prirovnal problém súčasných sietí k mestskej doprave.

"Mestská infraštruktúra dokáže zvládnuť len určitú úroveň prevádzky. Ak zvýšite počet áut, narazíte na problémy," vysvetľuje Tabrizian. Poznamenáva, že sa blížime k vrcholu množstva dát, ktoré možno efektívne presúvať, a v tomto bode je jednoducho nepraktické budovať procesory v rovine. To výrazne obmedzuje použiteľné frekvenčné rozsahy.

Výskumníci vo svojej štúdii opisujú čip s viacerými procesormi. Každý z nich dokáže spracovať rôzne frekvencie, čo vedie k výraznému zvýšeniu výkonu a lepšej škálovateľnosti," uzatvára Gizmodo.

Zatiaľ nie je známe, kedy bude technológia uvedená do prevádzky.

Súvisiace články