Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Umelá inteligencia šokuje: Svet ohromila vlastným románom
Zdielať na

Umelá inteligencia šokuje: Svet ohromila vlastným románom

Zdroj: FreePik

Píše umelá inteligencia romány budúcnosti?

Nový program s umelou inteligenciou dokáže napísať ohromujúce romány, ktoré sú takmer na nerozoznanie od ľudských spisovateľov. Program, známy ako Bard, vyvinula spoločnosť Google AI a vycvičila ho na obrovskom úložisku textov a kódov. Bard dokáže písať romány rôznych žánrov, od romantických trilerov až po sci-fi eposy.

Bard bol nedávno testovaný v experimente, v ktorom 50 ľudí dostalo na prečítanie dva úryvky románu. Jeden napísal človek, druhý Bard. Účastníci mali uhádnuť, ktorú časť napísal človek a ktorú umelá inteligencia. Až 52 percent účastníkov nedokázalo správne určiť detail, ktorý napísal Bard.

Tento experiment naznačuje, že umelá inteligencia môže čoskoro dosiahnuť bod, keď bude schopná vytvárať kreatívny obsah, ktorý bude na nerozoznanie od obsahu vytvoreného človekom. To by mohlo spôsobiť revolúciu v písaní románov a v iných kreatívnych odvetviach.

Čo to znamená pre budúcnosť?

Vývoj spoločnosti Bard naznačuje, že umelá inteligencia by mohla čoskoro prevziať časť produkcie kreatívneho obsahu. To by mohlo znepokojovať ľudských spisovateľov, ktorí sa obávajú straty zamestnania. Umelá inteligencia by však mohla vytvoriť aj nové príležitosti pre spisovateľov. Bard sa napríklad môže používať na pomoc spisovateľom pri tvorbe príbehov, vývoji postáv a úprave textu.

Je nepravdepodobné, že AI úplne nahradí ľudských spisovateľov, ale pravdepodobne bude mať významný vplyv na písanie románov a iné kreatívne odvetvia. Spisovatelia sa budú musieť prispôsobiť tomuto meniacemu sa prostrediu a nájsť nové spôsoby, ako využiť AI na zlepšenie svojej práce.

Súvisiace články