Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Astronaut chcel odfotiť horu Fudži: Zvečnil kus vesmírneho odpadu
Zdielať na

Astronaut chcel odfotiť horu Fudži: Zvečnil kus vesmírneho odpadu

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako astronauti pestujú zeleninu.

Astronaut Japonskej agentúry pre výskum vesmíru (JAXA) Satoši Furakawa sa počas letu v kozmickej lodi Crew Dragon pokúsil odfotiť horu Fudži. Výsledok však naňho neurobil príliš veľký dojem.

"Podarilo sa mu odfotiť tašku s náradím, keď prechádzala pred horou Fudži. Snažil sa odfotiť horu Fudži a skončilo to fotografiou tašky s náradím,"

- spomína veliteľ misie Andreas Mogensen.

Spomínanú brašňu stratili Jasmin Moghbeli a Loral O'Hara z NASA počas výstupu do otvoreného vesmíru, pracovného výletu mimo Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). V súčasnosti sa nachádza na obežnej dráhe Zeme a dokonca jej bolo pridelené vlastné orbitálne číslo: 58229 / 1998-067WC.

Mogensen tiež vysvetlil, že zvečniť konkrétny objekt na našej planéte z vesmíru nie je také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

"Najprv sa snažíte naplánovať si deň a potom idete ku kupole alebo k jednému z okien, sadnete si, pripravíte sa... a zistíte, že je jednoducho trochu zamračené,"

uviedol.

"A aj keď práve nie je trochu zamračené, môže byť trochu hmla alebo vzduch nie je dostatočne čistý, a potom nemáte dobrý obraz. Takže ak sa snažíte zachytiť konkrétny cieľ, je to vlastne dosť náročné,"

dodal.

Súvisiace články