Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Elon Musk prezradil, kedy umelá inteligencia ovládne svet
Zdielať na

Elon Musk prezradil, kedy umelá inteligencia ovládne svet

Pozrite si tiež archívne video o tom, čo si o umelej inteligencii myslia poslanci.

Technologický guru vyslovil prekvapivú predpoveď.

Elon Musk, technologický guru a zakladateľ spoločnosti SpaceX, vyslovil odvážnu predpoveď: verí, že umelá inteligencia (AI) čoskoro prekoná ľudskú inteligenciu. V skutočnosti prekoná nielen ľudí, ale všetkých ľudí dokopy.

Elon Musk sa narodil v roku 1971 v Južnej Afrike. Ako 12-ročný predal svoj prvý program. 17-ročný emigroval do Kanady a potom odišiel do Spojených štátov, kde sa ďalej vzdelával. Po štúdiu fyziky a ekonómie na Pensylvánskej univerzite sa stal doktorandom na Stanfordskej univerzite, ale odišiel, aby založil svoj prvý start-up Zip2. V roku 2003 Musk investoval do začínajúcej spoločnosti Tesla Motors, ktorá vyrába elektromobily, a v roku 2004 sa stal jej generálnym riaditeľom.

Musk nedávno zdieľal aj video najnovšieho robota spoločnosti Tesla, Optimusa, ktorý sa už pohybuje s podivuhodnou obratnosťou. Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla uviedol, že ich cieľom je, aby bol Optimus čo najužitočnejší a najrýchlejší robot.

Čo však môžeme očakávať, ak sa umelá inteligencia stane inteligentnejšou ako ľudia? Strata pracovných miest, zvýšenie ekonomickej nerovnosti a jadrová automatizácia sú len niektoré z možných hrozieb.

PODĽA MUSKA BUDE PRAVDEPODOBNE DO BUDÚCEHO ROKA INTELIGENTNEJŠIA AKO KTORÝKOĽVEK ČLOVEK A DO ROKU 2029 DOSIAHNEME ÚROVEŇ INTELIGENCIE, KTORÁ PREKONÁ KOMBINOVANÉ ZNALOSTI VŠETKÝCH ĽUDÍ.

Futurológ Ray Kurzweil s touto predpoveďou súhlasí. Tvrdí, že do roku 2029 by umelá inteligencia mohla svojimi vedomosťami konkurovať komukoľvek. Kurzweil to predpovedal už v roku 1999, ale mnohí ľudia to vtedy považovali za šialenstvo. Umelá inteligencia sa teda rýchlo vyvíja a čoskoro by mohla dosiahnuť bod, z ktorého už nebude návratu. Sme na túto zmenu pripravení?

Ak vás nový robot Elona Muska zaujal, kliknite na video a pozrite si, čo dokáže.

Súvisiace články