Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nadnárodná spoločnosť plánuje na Mesiaci postaviť železnicu
Zdielať na

Nadnárodná spoločnosť plánuje na Mesiaci postaviť železnicu

Pozrite si tiež archívne video o postavení Noemovej archy na Mesiaci.

Železnicu by chcela stavať a obsluhovať pomocou robotov.

Northrop Grumman Corporation, kľúčový hráč v oblasti globálnych leteckých a obranných technológií, sa podľa vyhlásenia spoločnosti púšťa do ambiciózneho projektu s Agentúrou pre pokročilé výskumné projekty v oblasti obrany (DARPA), ktorý má priniesť revolúciu v oblasti prieskumu a obchodu na Mesiaci.

Spoločnosť vyvíja koncepčný návrh lunárnej železničnej siete v rámci projektu DARPA Lunar Architecture (LunA-10) - ide o iniciatívu, ktorej cieľom je v nasledujúcom desaťročí vybudovať udržateľnú lunárnu infraštruktúru.

Cieľom je na Mesiaci vybudovať železničnú sieť na prepravu zásob a zdrojov, prípadne aj lunárnej posádky. Takáto sieť, ako sa uvádza vo vyhlásení, by nielen podporila komerčné podniky na povrchu Mesiaca, ale zohrala by kľúčovú úlohu aj pri podpore vesmírneho hospodárstva, z ktorého by mali prospech Spojené štáty a ich medzinárodní spojenci.

Spoločnosť plánuje vykonať sériu kritických štúdií na zdokonalenie koncepcie. V rámci výskumu sa bude osobitná pozornosť venovať tomu, ako by sa roboty mohli použiť na budovanie a údržbu plánovanej železničnej siete na Mesiaci, čo bude konkrétne zahŕňať tieto činnosti: terénne úpravy, kladenie a vyrovnávanie koľají, vytváranie spojení a kontrolu a údržbu tratí, prípadne ich opravu.

" Vďaka našim osvedčeným skúsenostiam s integráciou komplexných systémov s komercionalizovanými autonómnymi službami budeme pokračovať vo vytváraní trvalých zmien pre udržateľný vesmírny ekosystém,"

- uviedol Chris Adams, viceprezident a generálny riaditeľ strategických vesmírnych systémov spoločnosti.

Konečným cieľom je vytvoriť komplexný analytický rámec pre lunárnu infraštruktúru, ktorá bude efektívna a komerčne životaschopná.

;

Súvisiace články