Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nahradí Gmail nová e-mailová služba Elona Muska XMail?
Zdielať na

Nahradí Gmail nová e-mailová služba Elona Muska XMail?

Zdroj: Pixabay

Gmail je v súčasnosti s takmer dvoma miliardami používateľov najpopulárnejšia emailová služba. Pri takejto používateľskej základni je mimoriadne zaujímavé, že excentrický technologický miliardár Elon Musk si myslí, že je čas dať mu konkurenta.

Zdá sa, že Elon Musk nechce o nič prísť. Už založil konkurenčnú spoločnosť ChatGPT a nedávne správy naznačujú, že sa chce v oblasti elektronickej pošty rozšíriť, ako naznačujú jeho nedávne príspevky. Nie je to len tak nejaký konkurent, proti ktorému sa postavil, je to Gmail od spoločnosti Google. Podstúpil by veľké riziko, keďže Gmail má v súčasnosti podľa odhadov 1,8 miliardy aktívnych používateľov, hoci Google presné čísla nezverejňuje.

Túto novinku oznámil na svojej vlastnej sociálnej sieti X v odpovedi na otázku. Nathan McGrady, hlavný bezpečnostný inžinier X, sa Muska opýtal na XMail a Musk potvrdil, že služba je vo vývoji.

Projekt je zatiaľ vo veľmi ranom štádiu, ale začínajú sa objavovať niektoré podrobnosti. Muskovým cieľom je napríklad vytvoriť platformu, ktorá by revolučným spôsobom zmenila spôsob odosielania a prijímania e-mailov, pričom by bola rýchlejšia, bezpečnejšia a efektívnejšia ako súčasné e-mailové služby. Xmail sa údajne zameria na decentralizáciu a open source technológie.

Hovorí sa aj o funkciách, ako je end-to-end šifrovanie, technológia založená na blockchaine na ochranu pred spamom a podvodmi, funkcie založené na umelej inteligencii a integrácia s inými Muskovými spoločnosťami (napr. X, Tesla, SpaceX). O dátume vydania zatiaľ nepadlo ani slovo, hoci sa špekuluje, že systém by mohol debutovať ešte tento rok, čo však nebolo oficiálne potvrdené. Je ľahké si predstaviť, že XMail vzniká v xAI, Muskovej firme na umelú inteligenciu, ktorú založil pred rokom. Niektorí používatelia X už naznačili, že by takýto poštový systém privítali kvôli jeho decentralizovanej povahe a inovatívnym funkciám.

Hoci nič, čo sa týka Elona Muska, nemožno považovať za samozrejmosť, strategíčka sociálnych médií Rhea Freeman si myslí, že je možné, že skutočne príde s verziou Gmailu na X, a ak sa tak stane, "bude zaujímavé sledovať, ako sa rozšíri". "Elon urobil na Twitteri niekoľko obrovských zmien, ale zdá sa, že nie každému sa to páči, takže je otázne, či ľudia budú Xmailu dôverovať pri správe svojich e-mailov, ak ho naozaj uvedú na trh," povedala Freeman pre Daily Mail. 

Súvisiace články