Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
To sa v NASA ešte nestalo: Vesmírne stredisko sa úplne prerátalo
Zdielať na

To sa v NASA ešte nestalo: Vesmírne stredisko sa úplne prerátalo

Pozrite si tiež archívne video o asteroide, ktorý poletí medzi satelitmi.

Unikátny prípad, ktorý prekvapil aj výskumníkov, ktorí ho objavili.

Keď sa plánovala misia OSIRIS-REx, tím si stanovil cieľ nazbierať aspoň 60 gramov materiálu: to je predpoklad úspešnej misie. Nuž, OSIRIS-REx považujte za dvojnásobne úspešnú misiu, ktorá priniesla domov 121,6 gramu, čo je najväčšia zbierka mimozemského materiálu spoza Mesiaca.

Návrat dotykového vzorkovacieho mechanizmu (TAGSAM) bol dobrodružstvom. Sonda ho zhodila v púšti v Utahu odkiaľ bol prevezený do Johnsonovho vesmírneho strediska NASA, kde bol v špeciálnej sterilizovanej miestnosti demontovaný. Cieľom bolo uchrániť vzorku od akejkoľvek možnej kontaminácie na Zemi.

V októbri sa pri odstraňovaní veľkej nádrže našlo 70,3 gramu kameňov a prachu. A to tím ešte ani nedosiahol TAGSAM... a ani nemohol. Dva upevňovacie prvky v systéme sa nepohli. Tím teda musel vymyslieť dômyselný spôsob, ako navrhnúť, vyvinúť a otestovať nové nástroje bez toho, aby sa do nich dostali nečistoty. Minulý mesiac sa im to podarilo a konečne majú dispozícii kompletnú vzorku.

Bolo oznámené, že materiál z Bennu bude vložený do kontajnera a distribuovaný výskumníkom na štúdium. Inštitúcie z celého sveta budú mať prístup k materiálu, ktorý priniesla táto mimoriadna misia, a mnohí výskumníci už praktizujú svoje plány týkajúce sa tohto vzácneho nákladu.

"Budeme ich prenášať ručne. Buď ja, alebo kolega ich pôjdeme vyzdvihnúť z Johnsonovho vesmírneho strediska."

- povedala pre IFLScience profesorka Sara Russell, členka tímu pre analýzu vzoriek OSIRIS-REx v Prírodovednom múzeu v Londýne,.

"Johnsonovo vesmírne stredisko ich však rado pošle kuriérom. V skutočnosti sme to museli nacvičiť. V tejto misii je všetko tak dobre nacvičené".

Keď ich vedci získajú, budú ich analyzovať a porovnávať s meteoritmi a vzorkami zozbieranými japonskými misiami Hayabusa a Hayabusa-2, ktoré zbierali vzorky z asteroidov Itokawa, resp. Ryugu.

"Prvá vzorka, ktorú získame, bude v malej nádobke s drobnými prachovými zrnkami, z ktorých odoberieme kúsky a urobíme z nich CT sken, aby sme sa pozreli na ich štruktúru a získali predstavu o ich zložení."

- uviedla profesorka Russell pre IFLScience.

"Potom ich vložíme do elektrónového mikroskopu, ktorý nám umožní urobiť prvkové mapovanie. Takže sa pozrieme na to, aké prvky sa v nich nachádzajú, a to nám povie, na aké minerály sa pozeráme. Urobíme röntgenovú difrakciu, ktorá sa pozrie na kryštálovú štruktúru. To všetko nám poskytne obraz o tom, o aký druh objektu ide."

Katalóg toho, čo budú môcť vedci požadovať, bude k dispozícii o niekoľko mesiacov. Ale 70 percent vzorky sa ponechá na neskoršiu analýzu. Je to podobné ako 60 percent uložených z Hayabusy-2, keď sa vrátila so vzorkami z asteroidu Ryugu.

O misii vzniklo aj veľmi zaujímavé súhrnné video, ktoré si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články