Jasno
30°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Ak používate tento prehliadač, dávajte si pozor na údaje
Zdielať na

Ak používate tento prehliadač, dávajte si pozor na údaje

Pozrite si tiež archívne video o nebezpečí poskytovania údajov z karty.

S týmto prehliadačom buďte opatrní, obsahuje zvláštnu chybu, ktorá môže ľahko dostať vaše údaje do nesprávnych rúk.

Nedávno užívatelia objavili veľmi nezvyčajnú vec, ktorá naznačuje, že jeden z prehliadačov, ktorý často používame, môže ukradnúť vaše údaje. Istý počítačový časopis odhalil nasledujúci príbeh:

Minulý týždeň som zapol počítač, nainštaloval aktualizáciu systému Windows a potom ho reštartoval, aby sa automaticky otvoril prehliadač Microsoft Edge so stránkami Chrome, na ktorých som pracoval pred aktualizáciou. Microsoft Edge pravidelne nepoužívam a ako predvolený prehliadač mám nastavený Google Chrome. Dnes ráno o deviatej hodine mi s rozmazanými očami chvíľu trvalo, kým som si uvedomil, že prehliadač Microsoft Edge jednoducho prebral Chrome tam, kde som ho opustil. Nikdy som neimportoval svoje údaje do prehliadača Microsoft Edge, ani som nepotvrdil, či chcem importovať svoje karty. Tu sa však Edge automaticky otvoril po aktualizácii systému Windows na všetkých kartách Chrome, na ktorých som pracoval. Spočiatku som si ani neuvedomil, že používam Edge.

V prehliadači Microsoft Edge je zrejme nastavenie, ktoré pri každom spustení importuje údaje z prehliadača Google Chrome. "Pri každom prehliadaní v prehliadači Microsoft Edge máte vždy prístup k údajom o nedávnom prehliadaní," uvádza sa v popise služby Microsoft Edge. A toto nastavenie vyzerá veľmi podobne, ako keby bolo aktívne aj vtedy, keď je na niekoho počítači vypnuté. Každý si môže toto nastavenie skontrolovať na adrese edge://settings/profiles/importBrowsingData.

Tento problém bol zdieľaný aj na X (bývalý Twitter) a príspevok bol zaplavený komentármi. Nakoniec sa zistilo, že to bolo spôsobené novou funkciou importu, ktorá zrejme fungovala nesprávne. Spoločnosť Microsoft to však zatiaľ nepotvrdila.

Táto funkcia funguje štandardne tak, že ak jej používateľ dá povolenie, Edge bude priebežne vysávať údaje o prehliadaní z iných prehliadačov. Históriu, súbory cookie aj uložené prihlasovacie údaje. 

Súvisiace články