Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Google ukončuje populárnu funkciu: Mnohým bude chýbať
Zdielať na

Google ukončuje populárnu funkciu: Mnohým bude chýbať

Zdroj: FreePik

Mnohí ľudia si na ňu tak zvykli, že ju považovali za samozrejmosť, hoci vôbec nebola.

Čo je raz na internete, to na ňom aj zostane. Internet sa nedá vymazať. Internet nezabúda. Teraz to však vyzerá, že internet zabudne, aspoň čo sa týka vyhľadávania Google. Jedna z najužitočnejších a veľmi obľúbených a často používaných funkcií prehliadačov Google teraz zmizne, pretože spoločnosť sa rozhodla, že už nebude možné pozrieť si predchádzajúce verzie webových stránok spred niekoľkých hodín.

Verzie uložené v medzipamäti mali používateľom pomáhať, ale spoločnosť Google sa rozhodla túto možnosť zrušiť, čo viacerých zamrzí, pretože v mnohých prípadoch bola možnosť použiť túto super funkciu na načítanie obsahu, textu a niekedy aj obrázkov, ktoré už nemali byť k dispozícii, záchranou.

Samozrejme, toto rozhodnutie je zaujímavé pre tých, ktorí chceli stránku vymazať, a nemuseli byť nutne spokojní s tým, že sa to nedá urobiť úplne a že stále môžu nájsť a zobraziť obsah, ktorý už nechceli zdieľať s internetom.

Nebolo o tom žiadne veľké oznámenie, zamestnanec Search Engine Land si túto zmenu všimol len pred niekoľkými dňami, nevedel nájsť túto funkciu vo vyhľadávači a uverejnil o tom post na sociálnej sieti X. Netrvalo dlho a spoločnosť Google oficiálne potvrdila, že sa rozhodla túto funkciu ukončiť.

Z reakcie od kontaktnej osoby spoločnosti Google vyplýva, že táto funkcia môže byť v budúcnosti nahradená odkazmi na stránky, ktoré sú umiestnené v internetovom archíve, ale "nič nesľubujeme". Wayback Machine internetového archívu (archive.org), ktorý je na rozdiel od služby Google neziskovou službou financovanou z grantov, bude plniť podobnú úlohu ako Google Cache, aj keď v obmedzenom rozsahu.

Spoločnosť Google najprv funkciu z výsledkov vyhľadávania odstránila, neskôr však zneprístupnila aj verziu URL. To tiež znamená, že už nemá zmysel sledovať takéto videá:

Súvisiace články