Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Portugalský fotograf zachytil magický obraz zúriaceho Slnka
Zdielať na
Tech

Portugalský fotograf zachytil magický obraz zúriaceho Slnka

Zdroj: FreePik

Portugalský astrofotograf Miguel Claro nedávno zachytil veľkolepé časozberné video procesov, ktoré prebiehajú, keď sa nebeské teleso blíži k vrcholu svojej aktivity.

Na konci 11-ročného cyklu dosiahne Slnko začiatkom budúceho roka vrchol svojej aktivity, ktorý by mal trvať do októbra. Počas tohto obdobia budú oveľa častejšie a intenzívnejšie aj slnečné erupcie, čo nie je dobrá správa pre prevádzkovateľov vesmírneho priemyslu, pretože silná geomagnetická búrka by mohla ľahko poškodiť prístroje na obežnej dráhe Zeme. Ako efektný príklad možno uviesť prípad zo začiatku roka 2022, keď spoločnosť SpaceX prišla naraz o 40 satelitov Starlink po tom, čo ich slnečná erupcia znefunkčnila a spadli späť do atmosféry.

To, čo je zlou správou pre spoločnosti, je však dobrou správou pre astrofotografov, ktorí budú môcť pri správnom vybavení urobiť skutočne vzácne fotografie a videá hviezdy. Presne to sa podarilo portugalskému fotografovi Miguelovi Clarovi z Európskeho južného observatória, ktorý v októbri tohto roku zachytil úžasné časozberné video hviezdy. Jedenapolminútové video, pokrýva obdobie približne troch hodín a poskytuje nádherný pohľad na procesy prebiehajúce na Slnku.

Pre tých, ktorých zaujímajú technické detaily, Claro nepoužil mimoriadne drahé zariadenie, keďže použil kameru Player One Saturn-M SQR špeciálne určenú na astrofotografiu, ktorá je k dispozícii za približne 750 EUR, ale jeho vybavenie zahŕňalo aj slnečný teleskop Lunt LS100, ktorý stojí takmer 10 tisíc EUR.

Súvisiace články