Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V januári budúceho roka osídlime Mesiac
Zdielať na

V januári budúceho roka osídlime Mesiac

Pozrite si tiež archívne video z pristátia indickej sondy na Mesiac.

Japonsko by budúci rok mohlo pristáť na Mesiaci skôr ako Spojené štáty, pričom jeho sonda je už na ceste. Vesmírne agentúry 20. a 25. januára zistia, či bude pristátie úspešné.

Americká spoločnosť Astrobotic uskutočňuje misiu Peregrine s podporou NASA, ktorá vyšle pristávací modul do oblasti Sinus Viscositatis na Mesiaci, kde bude vykonávať vedeckú prácu s prístrojmi, ktoré bude niesť. Ak to počasie dovolí, misia sa začne 24. decembra a Peregrine sa pokúsi pristáť 25. januára. Táto misia umožní Spojeným štátom návrat na Mesiac po poslednej misii Apollo v roku 1972.

Spojené štáty však nie sú jedinou krajinou, ktorá sa čoskoro vydá na Mesiac: pripravuje sa na ňu aj Japonsko, ktorého kozmická loď už bola vypustená. Japonská vesmírna agentúra (JAXA) vypustila 7. septembra o 8.42 h z vesmírneho strediska Tanegašima na rakete H-IIA (H-IIA F47) misie SLIM a XRISM, z ktorých prvá má pristáť na Mesiaci. Pristávací modul SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) je jedinečný tým, že bude schopný pristáť s oveľa väčšou presnosťou ako doteraz: miesto pristátia bude vyznačené s presnosťou približne 100 metrov. Od tejto presnosti je odvodená aj prezývka pristávacieho modulu, Sniper, a ak bude úspešný, JAXA tým preukáže, že pristátie s podobnou presnosťou je možné aj pri misiách na Mesiaci alebo na iných nebeských telesách.

Hoci misia odštartovala v septembri, sonda bude na obežnej dráhe až na Vianoce, 25. decembra. Dôvodom je to, že SLIM absolvuje oveľa dlhšiu trasu k Mesiacu ako mnohé iné misie v minulosti, aby sa ušetrilo palivo. Pristávací modul zostúpi na povrch v Mare Nectaris, bazaltovej planine s priemerom 350 kilometrov. Pristátie môže byť sťažené charakteristikou miesta: povrch sa v určenom mieste pristátia mierne a stabilne zvažuje smerom nadol. JAXA si vybrala Mare Nectaris, pretože minerály olivínu, ktoré sa tam nachádzajú, nám môžu veľa povedať o vzniku Mesiaca. SLIM pristane 20. januára.

Tieto lunárne misie budú predchodcom programu NASA Artemis, keďže misie Astrobotic aj JAXA poskytnú NASA informácie pre budúce pilotované lunárne misie. Štart programu Artemis III je v súčasnosti naplánovaný na rok 2025, ale podľa najnovšej správy sa možno bude musieť odložiť na rok 2027 pre zatiaľ nevyriešené technické problémy.

Súvisiace články