Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vypočujte si "poslednú skladbu" Beatles vytvorenú pomocou umelej inteligencie
Zdielať na
Tech

Vypočujte si "poslednú skladbu" Beatles vytvorenú pomocou umelej inteligencie

Zdroj: Facebook

Z bývalých členov klasickej zostavy skupiny žijú už len dvaja, ale v skladbe Now and Then, ktorá bola zverejnená vo štvrtok, hrajú aj John Lennon a George Harrison.

Začiatkom 90. rokov sa žijúci členovia skupiny Beatles Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr chystali vydať kompilačný album s nevydanými piesňami a koncertnými záznamami skupiny, pričom členovia nahrali novo nahraté sprievodné skladby. Počas nahrávania ich napadlo prísť s novými piesňami, ale tragická smrť Johna Lennona v roku 1980 im to znemožnila, keďže hudobníci sa predtým dohodli, že ak niekto opustí skupinu, nebudú za neho hľadať náhradu. McCartneyovci sa potom obrátili na vdovu po Lennonovi, Yoko Ono, ktorá im poskytla štyri spevákove nedokončené piesne nahrané v 70. rokoch.

Z demosnímok už predtým vyšla Grow Old With Me a Real Love, ktoré sú fanúšikom známe, ale Free as a Bird a Now and Ten neboli predtým zverejnené. Beatles potom išli do štúdia a pridali novo nahraté časti do Free as a Bird, ktorá bola zaradená do prvej časti antológie, a o rok neskôr urobili to isté s Real Love. S Now and Then však nemohli urobiť nič: keďže pieseň bola nahraná na monofónny pás, vtedajšia technológia neumožňovala oddeliť Lennonov hlas od klavíra v pozadí a zvuk klavíra bol príliš slabý na to, aby ho mohli použiť. Now and Then zostala štvrťstoročie v zásuvke.

​Zlom prišiel s dokumentárnym filmom Petra Jacksona Get Back, ktorý vyšiel v roku 2021. Režisér pre svoj film o skupine Beatles použil softvér, ktorý využíva umelú inteligenciu na oddelenie zvukov a nástrojov počuteľných na mono nahrávkach, a tento vývoj umožnil oddeliť aj klavír od Lennonovho hlasu na demo nahrávke Now and Then. To sa ukázalo ako užitočné, a tak sa zvyšní dvaja členovia Beatles, McCartney a Ringo Starr, vrátili do štúdia a zahrali chýbajúce nástroje so sláčikovým orchestrom. Ak vám pieseň, ktorú počujete nižšie, znie miestami nápadne povedome, nie je to náhoda, pretože, ako sa píše v článku The New York Times, do procesu mixovania boli zahrnuté vokálne party z predchádzajúcich piesní Beatles a vďaka skúšobným nahrávkam z roku 1995 sa do nej podarilo prepašovať aj ďalšieho Beatla, Georgea Harrisona, ktorý už tiež nežije.

Súvisiace články