Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viola
18.5.2024
John Lennon a AI: Nová skladba od Beatles už tento týždeň!
Zdielať na
Tech

John Lennon a AI: Nová skladba od Beatles už tento týždeň!

Zdroj: Pixabay

Deň 2. november bude pre fanúšikov Beatles pamätným, pretože legendárna skupina zo 60. rokov vydá po desiatkach rokov novú pieseň: Now and Then, v ktorej sa predstavia všetci štyria členovia klasickej zostavy, napriek tomu, že dvaja z nich už nežijú.

 Skupinu Beatles sotva treba predstavovať: vznikla v roku 1960, v priebehu niekoľkých rokov obrátila hudobný svet naruby, vytvorila nový hudobný štýl a hoci sa v roku 1970 rozpadla už po desiatich rokoch, stále je so 600 miliónmi predaných albumov najpredávanejšou skupinou na svete. K legendárnemu statusu britskej skupiny prispela aj tragická udalosť z roku 1980, keď psychicky narušený fanúšik zavraždil frontmana skupiny Johna Lennona, čím navždy ukončil možnosť, že by sa skupina niekedy znovu zišla.

Po smrti basgitaristu Beatles Georgea Harrisona v roku 2001 boli fanúšikovia skupiny veľmi prekvapení, keď žijúci členovia Paul McCartney a Ringo Starr nedávno oznámili, že vyjde nová pieseň Beatles, v ktorej zaznie Lennonov hlas a Harrisonova hra na gitare. Veľký deň nastane 2. novembra a je takmer zaručené, že Now and Then prekoná všetky rekordy v počte streamov.

Spomínanú pieseň pôvodne nahral Lennon v 70. rokoch minulého storočia a vdova po zosnulom spevákovi Yoko Ono ju v roku 1994 spolu s ďalšími dvoma demo nahrávkami odovzdala žijúcim členom kapely. Piesne "Free as a bird" a "Real Love" boli neskôr vydané, ale nahrávka "Now and Then" bola v takom zlom stave, že nemohla byť vydaná v pôvodnej podobe.

Tu prichádza na rad Peter Jackson, ktorý vo svojom dokumente o Beatles, vydanom v roku 2021, použil umelú inteligenciu na vylepšenie raných skladieb Beatles. Keď videli výsledok, členovia kapely začali uvažovať, že by sa táto technológia dala využiť aj v iných oblastiach, a vďaka tomu sa im podarilo na demo nahrávke vo výbornej kvalite oddeliť Lennonove vokály od klavírneho sprievodu. Ringo Starr hral v novej piesni na bicie, zatiaľ čo McCartney prispel basgitarou, gitarou a klavírnym sprievodom, a vďaka zachovaným nahrávkam elektrickej a akustickej gitary z roku 1995 bol do piesne "pričarovaný" aj George Harrison, takže McCartneyho tvrdenie, že fanúšikovia sa dočkajú "originálnej piesne Beatles", sa nezdá byť neopodstatnené.

Súvisiace články