Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Komáre nemajú šancu: Inteligentný systém napodobňuje kvet
Zdielať na
Tech

Komáre nemajú šancu: Inteligentný systém napodobňuje kvet

Zdroj: Thermacell

Thermacell LIV je inteligentný systém na odpudzovanie komárov, ktorý sa dá ovládať telefónom alebo hlasovým príkazom a obsahuje účinnú látku na báze metoflutrínu, prirodzene sa vyskytujúcej látky v kvete chryzantémy.

S príjemným počasím pomaly prichádza aj niekoľko menej obľúbených letných stálic, komárov. Lacným, ale účinným riešením proti tomuto krv cicajúcemu hmyzu je inteligentný, hlasom ovládaný odpudzovač komárov LIV od spoločnosti Thermacell, ktorý za každého počasia vyžaruje neškodnú bezfarebnú paru bez zápachu.

Spoločnosť Thermacell tvrdí, že tento systém chráni aj pred "najodolnejšími" komármi vrátane tých, ktoré šíria encefalitídu, vírus Chikungunya, západonílsky vírus a vírus Zika. Je dôležité zdôrazniť, že systém LIV nezabíja krvilačné živočíchy, ale ich len odpudzuje, čím udržuje záhradu alebo dvor, ktorý môže mať až 150 metrov štvorcových, bez komárov.

Používaný repelent obsahuje 5,5 percent metoflutrínu, chemickej látky schválenej americkou agentúrou na ochranu životného prostredia EPA, ktorá je pre človeka nezistiteľná, ale pre komáre dráždivá.

Účinná látka je vytvorená podľa vzoru prirodzene sa vyskytujúceho repelentu, ktorý sa nachádza v kvetoch chryzantém, a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) repelent pri používaní podľa určenia nepoškodzuje včely ani iný hmyz alebo zvieratá.

Inteligentná centrálna jednotka alarmu proti komárom s rozmermi len 15 x 10 cm, odolná voči poveternostným vplyvom, ktorá je kompatibilná s akoukoľvek štandardnou vonkajšou zásuvkou, sa pripája k sieti Wi-Fi, takže ju možno ovládať z telefónu prostredníctvom vlastnej aplikácie, ktorá funguje v operačných systémoch Android aj iOS. Aplikácia umožňuje zdieľať ovládanie so všetkými členmi rodiny, nastaviť automatický plán zapnutia/vypnutia a zistiť, kedy sa prístroj vyčerpá. Systém LIV je tiež kompatibilný s hlasovým ovládaním Alexa alebo Google, takže ho možno ľahko aktivovať zvnútra domu pomocou hlasu. Na zahriatie potrebuje iba 15 minút, takže po aktivácii môžete takmer okamžite začať grilovať alebo vykonávať akúkoľvek vonkajšiu činnosť. Zariadenie možno používať až s 5 rozprašovačmi umiestnenými okolo terasy, ohniska, bazéna alebo ihriska, ktoré treba chrániť. Každá kazeta vydrží až 40 hodín aktívneho používania.

Zariadenie zatiaľ nie je v predaji na Slovensku, ale pravdepodobne nebude veľmi lacné ani u nás, keďže inteligentný systém proti komárom v súčasnosti stojí v Spojených štátoch približne 900 dolárov. Výrobca za tieto peniaze sľubuje, že systém odpudí 93 percent komárov, a nezávislé testy vykonané na rôznych miestach to zrejme potvrdzujú.

Súvisiace články