Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nové digitálne walkmany od spoločnosti Sony sú neskutočne krásne
Zdielať na
Tech

Nové digitálne walkmany od spoločnosti Sony sú neskutočne krásne

Zdroj: Sony

Už nie sú osemdesiate roky, alebo áno? Každopádne spoločnosť Sony uvádza na trh najnovšiu digitálnu verziu jedného zo svojich prelomových Walkmanov. A kto by mohol niečo také potrebovať v roku 2023? Každý, kto oceňuje čistý, elegantný dizajn, esteticky úžasnú elektroniku a výborný zvuk.

Ako informoval portál Ars Technika, spoločnosť Sony sa (stále) nevzdáva osemdesiatych rokov, ale tento rok pridáva do svojej rodiny digitálnych prehrávačov Walkman ďalšieho člena so systémom Android. Americký magazín Ars Technika so smútkom konštatuje, že tieto zariadenia sa nedostanú do USA, ale my v Starom svete máme šťastie, pretože sa dočkáme aj európskeho vydania. Lacnejšia aj drahšia verzia bude v Japonsku dostupná vo februári.

Ako uvádza AT, spoločnosť Sony uvádza tieto zariadenia na trh od roku 2012, pričom prvým bol model NWZ-Z1000 založený na systéme Android 2.3 Gingerbread, ktorý sa však veľmi podobal na vtedajšie telefóny Sony Xperia. Na rozdiel od nich sa teraz tieto nové zariadenia pýšia výrazným, ale veľmi čistým a krásnym dizajnom.

Lacnejší z nich, NW-A300, stojí 400 eur a má modernejšiu verziu systému Android ako pôvodný NW-A105 z roku 2019. Model NW-A300 je prekvapivo malý - jeho rozmery sú 56,6 × 98,5 × 12 mm, takže je veľký približne ako balíček kariet. Prednému panelu dominuje 9 cm dotykový LCD displej s rozlíšením 1280 × 720 Hz. Úložisko má kapacitu 32 GB a zariadenie podporuje Wi-Fi 802.11AC a Bluetooth 5. Spoločnosť Sony tiež tvrdí, že "výdrž batérie je dlhšia", ale uvádza iba "36 hodín* prehrávania vo formáte FLAC 44,1 KHz a až 32 hodín* prehrávania zvuku vo formáte FLAC 96 KHz s vysokou kvalitou", pravdepodobne s vypnutou obrazovkou.

Sony

​Keďže hovoríme o hudobnom prehrávači, na spodnej strane má prirodzene konektor na slúchadlá. Walkman má tiež rýchly port USB-C 3.2 Gen1 na rýchly prenos hudby, ako aj slot MicroSD na ukladanie všetkej hudby. Tlačidlá na bočnej strane zariadenia vám poskytnú všetky možnosti ovládania hudby, ktoré ste si mohli priať alebo vám chýbali v prehrávačoch YouTube či Spotify.

Druhý nový Walkman od Sony, NW-ZX700, už v Japonsku stojí 818 dolárov - to znamená, že spoločnosť Sony sa nesnaží prilákať zákazníkov cenou. Existuje aj ešte drahšia verzia NW-WM1ZM2 "Signature Series", ktorá je určená špeciálne pre "audiofilov" a stojí 3700 dolárov.

Čo sa týka modelu NW-ZX700: na rozdiel od tradičných telefónov má tento model riadny zosilňovač zvuku s veľkými, masívnymi kondenzátormi, ktoré napájajú analógový zvukový výstup.

NW-ZX700

Sony

​Je tiež oveľa väčší ako skromnejší model A300 - 72,6 × 132 mm a má hrúbku 17 mm. Má tiež dva zvukové výstupy: štandardný 3,5 mm konektor pre slúchadlá a 4,4 mm "vyvážený" zvukový konektor - ten sa používa špeciálne pre špičkové zvukové zariadenia. Spoločnosť Sony sľubuje približne 23 hodín prehrávania zvuku z tohto zariadenia, pravdepodobne preto, že napájanie zosilňovačov veľmi zaťažuje batériu.

Súvisiace články