Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jazykový model OpenAI pustili na dark web
Zdielať na

Jazykový model OpenAI pustili na dark web

Zdroj: Shutterstock

Tím výskumníkov z Južnej Kórey začal vzrušujúci experiment: jazykový model OpenAI, ktorý používa populárny ChatGPT, bol pustený na dark web. DarkBERT bude môcť fungovať v temných zákutiach internetu, kam sa nedostanú tradičné vyhľadávače ani veľké množstvo ľudí.

Futurism uviedol, že hoci to na prvý pohľad znie ako strašne zlý nápad, DarkBERT by v budúcnosti mohol byť skutočne veľmi užitočným nástrojom. Mohol by sa stať nástrojom v boji proti počítačovej kriminalite tým, že vytvorí databázu stránok, ktoré tam možno nájsť.

Nové riešenie je pripojené k dark webu prostredníctvom siete Tor a ponúka jedinečný pohľad na temnú stránku internetu. Tento model je úspešnejší ako akýkoľvek predchádzajúci pokus a prekonáva dokonca aj projekt RoBERT, ktorý bol vydaný v roku 2019.

V praxi sa očakáva, že DarkBERT pomôže odhaliť podozrivé stránky, stránky ohrozujúce kybernetickú bezpečnosť a úniky informácií. Môže sa použiť aj na kontrolu výmeny zakázaných informácií na internetových stránkach, na ktoré sa iné nástroje nedostanú.

Súvisiace články