Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ukrajinskí hackeri prerušili dodávky ruskej vodky
Zdielať na
Tech

Ukrajinskí hackeri prerušili dodávky ruskej vodky

Zdroj: Pixabay

Ukrajinskí hackeri použili DDoS útok na vyradenie stránky, ktorá je najväčším distribútorom alkoholu v Rusku.

Jednou z kuriozít ukrajinskej IT jednotky je, že nie je čisto ukrajinská, teda nie je tvorená výlučne Ukrajincami, ale je to špeciálna kybernetická bojová jednotka, ktorá má vo svojich radoch dobrovoľníkov z celého sveta, aby zasadili odvetné údery najdôležitejším ruským informačným štruktúram. Či je to legálne alebo nelegálne, samozrejme, závisí od toho, koho sa pýtame, ale je isté, že táto špeciálna jednotka pôsobí s požehnaním ukrajinskej vlády, ktorá oznámila vznik tejto organizácie vo februári tohto roku, píše Bleeping Computer.

Súčasný útok mimochodom nie je prvým, ktorého cieľom je distribúcia rôznych produktov a tovarov v Rusku, ale je asi najsymbolickejší, keďže zastavila distribúcia kultového ruského produktu, akým je vodka. Tento úspech dosiahli vďaka existencii ruského ústredného portálu EGAIS (ЕГАИС), ktorý musia distribútori alkoholu používať kvôli ruským zákonom o distribúcii alkoholu. A práve tento portál zasiahol útok z preťaženia. V článku z 5. mája sa uvádza, že portál sa z útoku stále nespamätal, a ani dnes nie je jeho prevádzka obnovená. Podľa článku vo Vedomosti (moskovský obchodný denník) sa útok začal 2. mája.

Podľa zdrojov ruských médií viacerí výrobcovia a distribútori vodky nemali dlhší čas prístup na tento portál, čo na niekoľko dní zastavilo dodávateľský reťazec a hrozilo, že na regáloch obchodov bude chýbať vodka, čo by znamenalo, že kupujúcim sa minú zásoby. Jeden odborník z odvetvia uviedol, že v dôsledku prerušenia prevádzky portálu továrne nebudú môcť prijímať alkohol, kým zákazníci, obchody a distribútori nebudú mať prístup k finálnym produktom, na ktorý by inak mali živú objednávku. Kvôli tomu prestali 4. mája viaceré továrne dodávať do skladov a tiež obmedzili výrobu, keďže tovar sa u nich nazhromaždil.

Štátni úradníci, však pre Vedomosti uviedli, že nie je dôvod na paniku.

„Napriek výpadkom systému nie sú maloobchodníci týmto problémom ovplyvnení a útok proti EGAIS žiadnym spôsobom neovplyvňuje zákazníkov,“

- uviedol riaditeľ Centra pre výskum federálneho a regionálneho výskumného centra pre trh s alkoholom (CIFRRA). Tvrdí, že obchodné reťazce nazhromaždili dostatok zásob, najmä pred májovými sviatkami. Ako uviedol, zásoby by mali pokryť výpadok na viac ako jeden deň, takže minimálne medzi 2.- 5. májom mohla byť stránka mimo prevádzky, no nie je známe, koľko dní nakoniec trvalo prerušenie dodávky.

To, že za útokom stojí „hackerská jednotka“, je podľa BC dôkazom toho, že EGAIS patrí medzi jej ciele na telegramovom kanáli príslušného zboru, ktorý slúži na koordináciu DDoS útokov. Ďalším dôvodom sú oslavy „Dňa víťazstva“ 9. mája, keď si Rusi pripomínajú víťazstvo nad nacistickým Nemeckom v roku 1945 – a keď sa v krajine tradične pije veľa alkoholu. Zastavenie distribúcie teda mohlo ohroziť ruský trh s vodkou vo vzácnom citlivom momente.

Súvisiace články