Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Umelá inteligencia sa ospravedlňuje za zabitie ľudstva
Zdielať na
Tech

Umelá inteligencia sa ospravedlňuje za zabitie ľudstva

Zdroj: Pexels

V San Franciscu bola otvorená vzrušujúca postapokalyptická výstava.

Pokrok v oblasti umelej inteligencie napreduje tak rýchlo, že múzeum v San Franciscu, ktoré je centrom technologickej revolúcie v Amerike, vytvorilo morbídny pamätník zničenia ľudstva.

"Ľutujem, že som zabil väčšinu ľudstva,"

- znie nápis na novej výstave o kontroverznej technológii Misalignment Museum.

Koncept múzea spočíva v tom, že žijeme v postapokalyptickom svete, kde umelá inteligencia už zničila väčšinu ľudstva, uviedla kurátorka výstavy Audrey Kim. Potom si však umelá všeobecná inteligencia uvedomí, že vyhladiť ľudstvo nebolo pekné, a tak vytvorí akýsi pamätník človeku, preto je slogan výstavy: "Je mi ľúto, že som zabil väčšinu ľudstva".

Umelá všeobecná inteligencia je pojem, ktorý je ešte nejasnejší ako jednoduchý pojem umelá inteligencia. Jednoduchá umelá inteligencia je jednoduchá umelá inteligencia, ktorá je zabudovaná v našom každodennom živote, aplikácie, ktoré pomáhajú spoločnostiam automatizovať ich procesy, ako napríklad ChatGPT alebo chatbot Bing.

AGI je umelá inteligencia, ktorá dokáže robiť všetko, čo by mohol robiť človek, a to integráciou ľudských kognitívnych schopností do strojov. Kurátorka výstavy však chce, aby sa ľudia zamysleli nad tým, kam až to môže zájsť a nad nebezpečenstvami, ktoré prítomnosť strojového vedomia prináša.

"Na Twitteri sa v pomerne úzkych intelektuálnych technologických kruhoch veľa diskutuje o bezpečnosti umelej inteligencie a ja si myslím, že je to veľmi dôležitá kľúčová otázka," povedala kurátorka.

Dúfa, že výstava bude stála, s ďalšími miestami a podujatiami, a my dúfame, že ďalšie výstavy vyšlú ľudstvu o niečo láskavejší odkaz.

Súvisiace články