Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Inteligentné okuliare Apple sa objavia o niekoľko mesiacov
Zdielať na

Inteligentné okuliare Apple sa objavia o niekoľko mesiacov

Zdroj: XRSpace

Nie všetci sú spokojní.

Apple vraj už v júni predstaví dlho očakávané okuliare pre zmiešanú realitu, ale niektorí zamestnanci spoločnosti to považujú za vážnu chybu.

Už dlhší čas je známe, že Apple spolu so spoločnosťami Google, Meta, Xiaomi a nespočetným množstvom ďalších výrobcov pracuje na vlastných inteligentných okuliaroch, a hoci už niekoľko rokov kolujú fámy, že okuliare sú len kúsok od  prezentácie, zatiaľ sa ukázali ako nepravdivé. Medzitým sa tiež ukázalo, že nejde len o jedno zariadenie, pretože Apple popri inteligentných okuliaroch podobných Google Glass vyvíja aj tradičnejší headset, ktorý bude údajne popri obsahu virtuálnej reality obsahovať aj funkcie zmiešanej reality.

Čoraz viac zdrojov tvrdí, že spoločnosť Apple by ju mohla predstaviť na svojej júnovej vývojárskej konferencii WWDC, to potvrdzuje aj fakt, že denník Financial Times sa podelil o veľmi konkrétne informácie o zariadení, ktoré sa podľa nich bude volať Reality Pro a bude dostupné za približne 3 000 dolárov, uvádza Pocket-Lint. Aj keď sa cenovka zdá na prvý pohľad šokujúco vysoká, nezabúdajte, že by stále bola o 500 dolárov lacnejšia ako okuliare Hololens 2 od Microsoftu a stála by približne o 300 dolárov menej ako vývojárska verzia Magic Leap 2.

Podľa dokumentu bude Reality Pro pripomínať pár lyžiarskych okuliarov s dvoma displejmi, každý s rozlíšením 4K, na zobrazovanie obsahu. Okuliare budú schopné rozpoznávať pohyby tela a očí používateľa a procesor bude mať výpočtový výkon blízky čipom v počítačoch Mac. O tom, na čo budú okuliare slúžiť, bolo zverejnených len málo informácií, ale Financial Times uvádza, že Reality Pro budú schopné sledovať 3D videá a vďaka aplikácii FaceTime optimalizovanej pre toto zariadenie sa budú môcť používatelia medzi sebou rozprávať ako 3D avatary.

Vzhľadom na extrémne vysokú cenu zariadenia Apple údajne zatiaľ uvažuje o limitovanej edícii a odhaduje sa, že v prvom roku sa predá približne milión kusov Reality Pro. Či je to optimistický alebo pesimistický odhad, závisí od uhla pohľadu: Microsoft údajne od svojho uvedenia na trh v roku 2016 predal približne 300 tisíc kusov Hololens určených len na MR, kým Meta za prvý rok predala približne 10 miliónov kusov Oculus Quest 2 – pravdou je, že toto zariadenie stálo pri uvedení na trh len necelú desatinu očakávanej ceny okuliarov Apple, ale na rozdiel od Reality Pro dokáže zobrazovať len obsah VR.

 Podľa Financial Times okuliare rozdelili aj dizajnérske oddelenie spoločnosti Apple, ktoré by radšej počkalo na neskoršie uvedenie zariadenia, ktoré je oveľa ľahšie a viac sa podobá bežným okuliarom. Na druhej strane vedenie spoločnosti Apple chce okuliare uviesť na trh čo najskôr, a keďže ideál dizajnérov by mohol uvedenie okuliarov na trh oddialiť o niekoľko rokov, ich obavy ignorovalo.

Súvisiace články