Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
NASA oznámila: Zasiahne Zem, už niet cesty späť
Zdielať na

NASA oznámila: Zasiahne Zem, už niet cesty späť

Zdroj: Pixabay

NASA vydala varovanie.

NASA vydala znepokojivé varovanie o silnej slnečnej erupcii, ktorá zasiahne Zem v niekoľkých vlnách. Daily Star napísal, že odborníci z Národného úradu pre letectvo a vesmír varujú pred vážnymi nebezpečenstvami v dôsledku slnečnej erupcie z 2. októbra, ktorá čoskoro zasiahne Zem a spôsobí vážne narušenie a zmätok v rádiových vlnách, elektrických sieťach a navigačných systémoch.

Vážnosť situácie dokazuje fakt, že NASA zaradila súčasnú slnečnú erupciu do takzvanej kategórie X1. To môže spočiatku vyvolávať obavy, ale treba dodať, že problém nie je až taký veľký: hoci X predstavuje najsilnejšiu kategóriu, 1 znamená, že sila erupcie sa nachádza v dolnom pásme tejto kategórie.

Je dôležité vedieť, že táto súčasná erupcia je len prvou z dlhšej série erupcií, čo znamená, že zo Slnka bude prichádzať viac vĺn. V minulosti tieto slnečné erupcie spôsobili satelitom vážne problémy: 38 satelitov Starlink od Elona Muska sa stratilo v dôsledku podobného problému. Väčšina satelitov SpaceX havarovala, pretože slnečná erupcia zahriala atmosféru a zvýšila jej hustotu. V dôsledku toho satelity Starlink nemohli dosiahnuť požadovanú výšku a boli zničené.

O tom, aké presne škody spôsobí súčasná erupcia X1, bude mať NASA údaje až neskôr.

Súvisiace články