Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rolls-Royce upravil svoju ikonickú sošku: Neuhádnete prečo!
Zdielať na
Tech

Rolls-Royce upravil svoju ikonickú sošku: Neuhádnete prečo!

Zdroj: Rolls-Royce

Ikonická soška Spirit of Ecstasy dostala na svoje 111. narodeniny aerodynamickejšie tvary.

​Vo svete automobilových symbolov pravdepodobne nie je nič ikonickejšie ako Spirit of Ecstasy – soška umiestnená na radiátore automobilov Rolls-Royce. Táto ikona sa zrodila 6. februára 1911 a vo svojom živote už prešla niekoľkými malými zmenami. Posledná bola predstavená pri príležitosti 111. narodenín sošky a zameriava sa na budúcnosť značky.

Rolls-Royce, rovnako ako väčšina prémiových značiek, sa pripravuje na svoju elektrickú budúcnosť, ktorá prinesie množstvo zmien. A jedným z nich bude optimalizácia aerodynamiky, ktorá sa nevyhla ani ikonickej soške.

Puristi sa však nemusia obávať, nedošlo k žiadnym drastickým zmenám.

Soška má stále svoje pôvodné tvary s  vlajúcou róbou, ale jej postoj sa zmenil. Soška je po novom ohnutá v kolenách a nakláňa sa výraznejšie dopredu. Podľa značky teda vytvára skutočnú "bohyňu rýchlosti".

Soška je teraz tiež menšia a vďaka mierne zmeneným tvarom by mala vytvoriť nižší odpor vzduchu. Ako už bolo spomenuté, aerodynamika bude kľúčovým aspektom pre lepšie parametre elektromobilov vrátane dojazdu na jedno nabitie.

Automobilka už predstavila novú sošku, ale na jej použitie si budeme musieť chvíľu počkať. Prvýkrát by sa mala objaviť s prvým elektrickým vozidlom Rolls-Royce, ktoré by malo byť predstavené v roku 2023. Existujúce vozidlá so spaľovacími motormi by si potom mali zachovať súčasnú podobu sošky.