Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tesla Elona Muska bola vypustená do vesmíru pred štyrmi rokmi: Toto ju čaká
Zdielať na

Tesla Elona Muska bola vypustená do vesmíru pred štyrmi rokmi: Toto ju čaká

Zdroj: Flickr/Stuart Rankin

Či to je dávno, je relatívne, isté však je, že štart Tesly bol jednou z najvýznamejších vesmírnych udalostí minulého desaťročia. Ale kde je auto a jeho vodič, Starman?

V posledných rokoch sa toho udialo toľko, že by to bolo príliš veľa aj na jedno desaťročie, a preto môže do stratena zmiznúť fakt, že Elon Musk vypustil Teslu do vesmíru pred štyrmi rokmi. Ďalším dôvodom, prečo je ľahké zabudnúť na túto udalosť je, že SpaceX v týchto dňoch už nepotrebuje tento druh reklamy, pretože ako súkromná vesmírna spoločnosť má v tomto sektore nespochybniteľnú dominanciu. Odvtedy SpaceX vyslal ľudí na Medzinárodnú vesmírnu stanicu, pravidelne dodáva satelity do vesmíru a teraz zohráva významnú úlohu v programe Artemis s kozmickou loďou novej generácie Starship.

​Pred štyrmi rokmi však boli tieto výsledky len vo vyhliadkach a jednou z najpozoruhodnejších show tej doby bolo, že spoločnosť vystrelila Muskov červený roadster Tesla do vesmíru ako krížovú reklamu na raketu Falcon Heavy. Už vtedy sa našli odporcovia, ktorí tento krok kritizovali, nazývali ho lacným reklamným ťahom, ale zároveň, ako je opísané v článku The Atlantic, malo červené auto vystrelené do vesmíru skutočne svoj význam: upozornilo na vstup súkromného sektoru do vesmírneho cestovania a prieskumu vesmíru a tiež, že v 21. storočí bude tento sektor postavený na inom základe a bude fungovať inak ako predtým. Odvtedy tento fakt potvrdilo nespočetné množstvo vytrvalcov, súkromných vesmírnych hotelov, najväčších spoločností zaoberajúcich sa vesmírnym cestovným ruchom, až po skutočnosť, že SpaceX sa rozrástol na jedného z najvplyvnejších hráčov v prieskume vesmíru, ktorý konkuruje celým národným štátom.

Muskov ťah môžme kritizovať, ale bol to nepochybne veľkolepý štart nového vesmírneho priemyslu (ktorému, samozrejme, predchádzala tvrdá drina). Otázka ale znie, kde je dnes červené auto a jeho "cestujúci" Starman, figurína oblečená v obleku? A odpoveď nemôže byť jednoduchšia, pretože celá webová stránka Where is Roadster je venovaná výpočtu polohy vozidla naživo pomocou údajov NASA. V čase písania článku sa vozidlo aktuálne nachádza asi 377 miliónov kilometrov od našej planéty a v súčasnosti sa vzďaľuje od Zeme rýchlosťou približne 5 600 km /h. Auto je na ceste k Marsu, so vzdialenosťou 320 miliónov km od červenej planéty a približuje sa k nemu rýchlosťou 28 000 km / h (vo vesmíre sa všetko pohybuje, takže relatívna rýchlosť meraná rôznymi nebeskými telesami je iná). Stránka má tiež vtipné štatistiky, ako napríklad, že záruka 36-tisíc míľ počas cesty okolo Slnka vypršala už asi 55-tisíc krát. Zaujímavé je tiež, že ak je batéria stále funkčná, Starman si v jednom uchu vypočul skladbu Space Oddity 397 641-krát a Is there Life On Mars? 535 805-krát v druhom. Auto doteraz obehlo okolo Slnka o niečo viac ako dva a pol krát. Celkovo prekonalo vzdialenosť akoby prešlo všetkými pozemskými cestami 49,5-krát.

Vozidlo inak nemá žiadny špeciálny účel, pretože to bol len test pred štyrmi rokmi, takže Starman len jazdí a relaxuje v nekonečne, zvyčajne ďaleko od rôznych nebeských telies. Jeden zdroj pre CNN uviedol, že auto je stále v rovnakom stave, hoci meteory mu mohli spôsobiť menšie poškodenia. Prezradil tiež, že nakoľko cesta Tesly nie je vedecky významná, vedci sa o ňu veľmi nezaujímajú - napriek tomu sa vykonala vedecká štúdia o budúcnosti vozidla, podľa ktorej existuje 22 percentná pravdepodobnosť, že auto zasiahne našu planétu v najbližších 15 miliónoch rokoch. Šanca, že trafí Slnko alebo Venušu je 12 percent.

Význam červeného auta pre ľudstvo bude teda známy až o milióny rokov, ale sám Musk v roku 2018 povedal, že dúfa, že kým auto narazí do niektorého nebeského telesa, naši potomkovia osídlia hviezdny systém a budú schopní auto zachytiť a vystaviť v múzeu.

 Pic via Flickr/Stuart Rankin

Súvisiace články